Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Muzeul Național de Istorie a României în colaborare cu Muzeul Dunării de Jos Călărași organizează expoziția – eveniment „Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere”

15 martie, 2023 - 17 aprilie, 2023

Muzeul Național de Istorie a României în colaborare cu Muzeul Dunării de Jos Călărași organizează vernisajul expoziției – eveniment „Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere”

Profesorul univ. dr. Andrei Pippidi, nepot al marelui savant Nicolae Iorga, a adunat și păstrat timp de decenii toate aceste mărturii ale vieții, activității științifice, literare, eseistice, dramaturgice și
politice ale marelui savant Nicolae Iorga, iar printr-un act de cultură și generozitate, le-a donat Muzeului Național de Istorie a României, devenind astfel parte a patrimoniului național.

Colecția este formată din piese excepționale, care au fost pentru prima data valorificate expozițional în anul 2022: actul de naștere al marelui istoric, actele de studii primare, gimnaziale și diplomele de licențiat și doctor; câteva dintre cele mai importante diplome de doctor honoris causa de la marile universități ale Europei, precum și brevetele și medaliile primite de către Nicolae Iorga de-a lungul vieții, de la cele românești marele colan al Ordinului Carol I și marele colan al Ordinului Ferdinand I, la cele străine : Ordinul Legiunea de Onoare, în grad de Mare Cruce, Franța; Ordinul Mântuitorului, în grad de Mare Cruce, Grecia; Ordinul Coroana Italiei, în grad de Mare Cruce; Ordinul Vytautas cel Mare, în grad de Mare Cruce, Lituania; Ordinul Sfântul Iacob al
Spadei, în grad de Mare Cruce, Spania și multe altele. De asemenea, sunt expuse: documente primite de către marele istoric de la Familia Regală a României, de la regina Maria, principele și apoi regele Carol al II-lea, principesa Mărioara și principesa Elena.

În premieră va fi expusă la Călărași o scrisoare a reginei Maria adresată lui Nicolae Iorga la 14 iunie 1915.

Grație colaborării dintre Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Dunării de Jos Călărași, o mare parte din inestimabila Colecție „Iorga-Pippidi” va fi expusă în perioada 15 martie – 17 aprilie 2023 la Călărași, alături de piese vestimentare, obiecte personale, mobilier, aflate în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României și Institutului „Nicolae Iorga” al Academiei Române.

Expoziția este organizată de dr. Cristina Păiușan-Nuică, cercetător științific, dr. Cornel-Constantin Ilie, director adjunct al Muzeului Național de Istorie a României, fiind coordonată la Călărași de către dr. Valentin Parnic, manager al Muzeului Dunării de Jos Călărași și dr. Andreea Parnic, muzeograf.

Vernisajul se va desfășura miercuri 15 martie 2023, ora 13.00, la sediul
Muzeului Dunării de Jos din strada Progresul 4.

Details

Start:
15 martie, 2023
End:
17 aprilie, 2023
Event Categories:
,

Organizers

Muzeul Dunării de Jos
Muzeul Național de Istorie a României – București

Venue

Muzeul Dunării de Jos – Călărași
Str. Progresului nr. 4
Călărași, Călărași 910079 Romania
+ Google Map
View Venue Website