Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal organizează, conferința Cool și fancy: love forever. Sărbătorile iubirii pentru țărani, orășeni și generația Z, susținută de dr. Camelia Burghele, etnolog la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău.

24 februarie, 2023

Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal organizează, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea și Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, conferința Cool și fancy: love forever. Sărbătorile iubirii pentru țărani, orășeni și generația Z, susținută de dr. Camelia Burghele, etnolog la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău. Evenimentul va avea loc vineri, 24 februarie 2023, ora 12.00, la Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A).
Satul tradițional folosea două „instrumente culturale” – calendarul și sărbătoarea – pentru o corectă punere în relație a omului cu divinitatea și cu mersul lumii; sărbătorile de primăvară celebrau dragostea, dar nu atât erotismul modernității, cât nevoia de facere a cuplului, a perechii (la oameni, păsări, animale), și ipostaza de fertilitate (la oameni, animale, holde), totul sub semnele augurale ale renașterii naturii. Aceasta este grila antropologică în care trebuie citite sărbătorile populare precum Dragobetele, mărțișorul sau Sânzienele.
Orășeanul, omul comunității urbane și mai ales generațiile X, Y, Z (adulții tineri, tinerii și adolescenții de azi, mai ales „nativii digitali”) aplică o altă grilă, marcată de globalizare, gadget-urile tehnologiei digitale și, mai ales, consumerismul atât de vizibil în advertising, marketizarea produselor și o nouă simbolistică a cadoului. Este o trăire cool și fancy a ceea ce, altădată, însemna „a fi în rând cu lumea” sau „ a trăi cu rost”.
Și totuși… ceva leagă cele două momente comunitare, cele două tipuri de sărbătoare: dorința de a fi împreună, fie că e vorba de lavița din fața casei, de curtea bisericii sau șura danțului, ori, de partea cealaltă, de mall, de spa, de vacanța exotică sau party-ul din clubul de fițe din centrul orașului” (Camelia Burghele, etnolog).
Intrarea este liberă în limita a 150 de locuri.
Vă așteptăm cu drag!

Details

Date:
24 februarie, 2023
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/events/1135238780451639/?ref=newsfeed

Organizers

Muzeul Țării Crișurilor – Oradea
Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău

Venue

Muzeul Țării Crișurilor – Oradea
Str. Armatei Române nr.1/A
Oradea, Bihor 410087 Romania
+ Google Map
View Venue Website