Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

[MUZEULUI JUDEȚEAN MUREȘ] GHIDAJ SUSȚINUT DE COLECȚIONARUL DR. CSABA SALAT – 20 decembrie 2022, Târgu Mureș

20 decembrie, 2022

Dr. Csaba Salat, curatorul asociat al expoziției retrospective Pittner Olivér (1911–1971), vă așteaptă să descoperiți amănunte interesante din viața pictorului menționat și etapele de creație ale acestuia, din perspectiva colecționarului, printr-un ghidaj în expoziție. Evenimentul va avea loc marți, 20 decembrie 2022, ora 17:00 în limba maghiară și ora 18:00 în limba română, în sălile expoziționale de la etajul II al Palatului Culturii, aripa dreaptă.

Accesul se face pe baza biletului de vizitare a expoziției: 16 lei standard, 8 lei pensionari și 4 lei elevi/studenți. Rezervări: 0749.912.992 / pr@muzeulmures.ro

Expoziția retrospectivă Pittner Olivér (1911–1971) este organizată de Secția de Artă a Muzeului Județean Mureș, în Palatul Culturii și poate fi vizitată până în 30 aprilie 2023. În cadrul acestei expoziții, organizatorii au pregătit o serie de evenimente speciale lunare, din care face parte și acest ghidaj.

 

Pittner Olivér a aparținut acelei generații de pictori activi la Baia Mare care au reînnoit spiritul coloniei de artiști din perioada interbelică. Expoziția reunește cele mai caracteristice lucrări din toate perioadele sale, însoțite de câteva analogii care răsfrâng mai multă lumină asupra extraordinarei sale cariere artistice. Expoziția cuprinde peisaje, compoziții și naturi statice din perioada băimăreană, peisaje urbane din Sighișoara și Sibiu, care amintesc de cubism, peisaje din zona Gheorgheni cu suprafețe reduse și sinuoase. O ultimă și cea mai importantă etapă din creația artistului o reprezintă redările simbolice, uneori suprarealiste, care exprimă imaginea unor copaci uscați și a unor rădăcini împletite și încâlcite, foarte expresive în mesaj. Cele aproximativ 70 de picturi în ulei, pasteluri și lucrări grafice împrumutate din 24 de locuri diferite provin din colecții publice și private din Germania, Ungaria și România, fiind însoțite de scrisori, documente și fotografii din arhiva familiei.

 

FB Event: https://fb.me/e/2sDdoxR4W

 

Vă așteptăm cu drag,

Echipa Muzeului Județean Mureș

Details

Date:
20 decembrie, 2022
Event Category:

Organizer

Muzeul Județean Mureș – Târgu Mureș
View Organizer Website

Venue

Muzeul Județean Mureș
str. Mărăști nr. 8
Târgu Mureș, Mureș 540328 Romania
+ Google Map