Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Noaptea Cercetătorilor la Baia Mare, 24 septembrie 2021

24 September, 2021

📍 Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare:
⏰ Începând cu ora 16 se va desfășura un atelier cu tema FASCINAȚIA PIETRELOR PREȚIOASE – cercetare și prelucrare.
Un specialist al Muzeului va introduce publicul în universul gemelor, adică al pietrelor prețioase. Le vor fi prezentate, și fizic, mai multe tipuri de pietre naturale prețioase, semiprețioase, ornamentale, cu discuții interactive referitoare la „secretele” exploatării, prelucrării și punerii în valoare a acestora, dar și poveștile din spatele pietrelor artificiale sau sintetice.
În partea a doua a evenimentului, un colecționar particular de minerale și geme va vorbi publicului despre propria pasiune și despre pietrele prețioase și fine, pe care le are în colecție și care sunt recoltate din teren și prelucrate personal de acesta.
În final, publicul va fi invitat să viziteze expoziția temporară „CALCEDONIA DE TRESTIA,” unde este prezentat mineralul brut, dar și în diferite stadii de prelucrare, respectiv produse finite – elemente de podoabă.
Având în vedere că evenimentul se va desfășura indoor (la sediul Muzeului, din bd. Traian, nr. 8, Baia Mare) și restricțiile impuse de actualele condiții pandemice, invităm doritorii să se înscrie, în prealabil, pentru participare, la nr. de tel. 0262-227517 sau e-mail muzmin@rdsmail.ro.
Evenimentul va fi realizat în colaborare cu Colegiul de Arte Baia Mare și Societatea Geologică a României – Sucursala Baia Mare, alături de voluntari.
📍 Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare:
⏰ 24 septembrie 2021
EXPLORĂM
Invităm publicul între orele 08.00 – 20.00, cu acces din oră în oră, să exploreze câteva instrumente de bază cu care putem face știință, sau putem prezenta rezultatele științei; un tur ghidat al instrumentelor optice ale planetariului, cu vizitarea opțională a observatorului astronomic și a expoziției ”Catalogul obiectelor Messier”. Numărul maxim de participanți la tur: 15.
EXPERIMENTĂM
Orele 10.00 – 19.00 Atelierul de știință propune, pentru copii și nu numai – experimente de știință asistate de dl. Andrei Avram, demonstrații cu diverse mecanisme și instrumente ale științei. Maxim 15 participanți în fiecare sesiune de atelier.
ÎNȚELEGEM
Orele 10.00 – 19.00 Lumina naturală vs.lumina artificială. Discuție liberă cu participanții la program despre poluarea luminoasă în orașe și modul în care este afectată astronomia, bioritmul uman și diversele ecosisteme. Ce se poate face?
ℹ️ În funcție de situația pandemică la nivel local, programul poate fi modificat. Dezinfectarea mâinilor, purtarea obligatorie a măștii de protecție pe durata prezenței în incinta instituției și disponibilitatea pentru termometrizare reprezintă condiții obligatorii pentru acces la acest program. Accesul la program este liber.
ℹ️ Evenimentul Noaptea Cercetătorilor Europeni 24 septembrie Baia Mare este componentă a programului RECONNECT. The Green Deal; Research Communication to Communities. Detalii: https://noapteacercetatorilor.cest.ro/

Details

Date:
24 September, 2021
Event Categories:
,

Organizers

Muzeul Judeţean de Mineralogie “Victor Gorduza” Baia Mare
Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare

Leave a Reply

Your email address will not be published.