Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Norwich: Expoziţia „unearthed”, Sainsbury Centre for Visual Arts, Norwich, Marea Britanie

22 iunie, 2019 - 29 august, 2019

 

Expoziţia „unearthed”, Sainsbury Centre for Visual Arts, Norwich, Marea Britanie

Un număr de 33 de figurine provenite din cercetările desfăşurate în ultimii ani în aşezarea eneolitică gumelniţeană de la Vităneşti şi aflate în patrimoniul Muzeului Judeţean Teleorman pot fi admirate, începând de astăzi, în expoziţia „unearthed” deschisă la Centrul de Arte Vizuale Sainsbury din Norwich, Marea Britanie.

01_Sainsbury-Center_Norwich

 

„unearthed” este o importantă expoziţie de artă realizată cu obiecte arheologice, respectiv cu peste 100 de figurine preistorice din Japonia, România, Macedonia, Albania şi Marea Britanie .

Expoziţia, al cărei titlu se poate traduce aproximativ prin „dezgopat” sau „scos la iveală”, a fost realizată de către Sainsbury Centre for Visual Arts şi Sainsbury Institute for the Study of Japanese Arts and Cultures şi este susţinută de Arts and Humanities Research Council, Henry Moore Foundation, Japan Foundation, British Academy şi Duke of Omnium Fund.

02_Sainsbury-Center_Norwich

Expoziţia reuneşte pentru prima dată figurine din lut preistorice din Japonia şi din Balcani, prezentându-le alături de lucrări de artă contemporană şi de imagini din cele două regiuni.

„Poate că niciodata nu va mai exista din nou şansa ca aceste vechi obiecte ce reprezintă două tradiţii în materie de figurine să fie văzute împreună într-o expoziţie. Este aproape imposibil ca cineva care priveşte aceste figurine să nu fie transpus în lumea mistică, profundă a preistoriei. Ce reprezintă aceste obiecte pentru cei ce le-au făcut? Au fost ele zeiţele şi zeii lor? Erau jucarii? Erau portrete? Expoziţia prezintă aceste aspecte dar şi alte întrebări nerezolvate pentru arheologie şi istoria artei” (Douglass Bailey curator, San Francisco State University).

Obiectele prezentate se axează pe două dintre cele mai vechi şi mai elaborate tradiţii de a modela figurine de lut: tradiţia Jōmon, din arhipelagul japonez, cu o vechime cuprinsă între 16000 – 2000 de ani şi tradiţia neolitică şi eneolitică din zona Balcanilor, cu o vechime de cca. 8500 – 4500 de ani. Expoziţia reuneşte obiecte realizate de către locuitorii din cele două regiuni îndepărtate, fără legături între ele, pentru a permite o comparaţie şi a pune întrebări, ca de exemplu, de ce obiectele din ambele zone au forma corpului oman şi de ce au fost frecvent sparte şi fragmentate.

03_Sainsbury-Center_Norwich

Teoriile despre posibile funcţii ale figurinelor includ jucarii, păpuşi, obiecte magice menite să garanteze sau să conducă la creşterea fertilităţii animalelor sau a recoltelor, precum şi reprezentări ale zeilor sau ca prototip al „Zeiţele Mame”. Vizitatorii vor fi însă încurajaţi să facă interpretări proprii. Obiectele preistorice precum şi cele contemporane va fi juxtapuse pentru a stimula gândirea despre figurine şi a arăta modalităţile în care aceste figurine preistorice au devenit repere vizuale importante în dezvoltarea identităţilor culturale ale secolului XXI. Mijloacele multimedia îşi vor aduce şi ele contribuţia lor la acest mod de abordare.

„Plecând şi răspunzânt totodată la o importantă expoziţie de figurine preistorice japoneze organizată la British Museum în anul 2009, „unearthed” îşi propune să realizeze un nou model în înţelegerea şi aprecierea figurinelor şi modul în care acestea contribuie la ceea ce înseamnă a fi uman. „unearthed” stabileşte o nouă agendă de cercetare atât pentru artă cât şi pentru arheologie, corelând temele locale cu cele de importanţă globală” (Simon Kaner, curator, Sainsbury Institute for the Study of Japanese Arts and Cultures).

Una dintre temele-cheie abordate în expoziţtie este miniaturizarea. Multe dintre figurinele expuse, ce par a fi concepute special pentru a fi ţinut în mână, au dimensiuni, de obicei, de 4-5 cm în înălţime, cea mai mică având doar 2,3 cm înălţime. „unearthed” va ajuta publicul să se conecteze la conceptul de miniatură şi la modul în care este interpretat de către oameni în timp şi spaţiu. Fiecare vizitator va primi o figurină exectutată de către artistul plastic Sue Maufe. Ţinând în mână obiectul, vizitatorul se va putea bucura de senzaţia tactilă pe care figurina o induce şi va urmări obiectul vechi, original, fie în vitrină, fie pe un ecran. Vizitatorii vor putea deopotrivă să păstreze figurina sau să experimenteze rupând-o şi adăugând-o la o „colecţie” de asemenea fragmente, atunci când termină de vizitat expoziţia şi părăsesc galeria.

„Obiectele mici, în special cele care prezintă trăsături umane, ne permit să se ne gândim, în noi moduri, la locul nostru în lume. „unearthed” dezvoltă această noţiune şi creează noi posibilităţi pentru ca noi să reconsidăm cine am fost în trecut, cine suntem azi şi cine ne dorim să fim” (Andrew Cochrane, curator, University of East Anglia).

Expoziţia este însoţită de un program interesant de evenimente academice şi publice, inclusiv workshop-uri conduse de artişti, dezbateri şi discuţii. Pe lângă un catlog cuprinzător, expoziţia este însoţită şi de un volum intitulat: unearthed: un studiu comparativ al figurinelor Jōmon dogū si figurinelor neolitice”, ce are ca autori pe Douglass Bailey, Andrew Cochrane şi Jean Zambelli.

Expoziţia va râmăne deschisă publicului până la date de 29 august a.c.

 

 

 

 

Biroul de Presă

 

Corina Iordan

Prezentarea Muzeului Județean Teleorman în Ghidul muzeelor de la CIMEC

Details

Start:
22 iunie, 2019
End:
29 august, 2019
Event Category:
Event Tags:
, ,

Organizer

Muzeul Județean Teleorman
Phone
0247-314761
View Organizer Website