Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Obiectul lunii februarie 2023 la Muzeul Național al Literaturii Române Iași este o carafă pentru lichior/țuică ce i-a aparținut sonetistului Mihai Codreanu, expus la Muzeul „Mihai Codreanu”

1 februarie - 28 februarie

în continuarea proiectului Obiectul Art Nouveau al lunii, micro-expoziția din februarie de la Vila Sonet pune în lumină o carafă pentru lichior/țuică ce i-a aparținut sonetistului Mihai Codreanu.
Muzeografa Beatrice Panțiru ne spune povestea obiectului:
Despre Mihai Codreanu se știe că era un amfitrion desăvârșit care isi prețuia musafirii, folosind in ritualul de servire obiecte fine, rafinate, fhtălnirile erau animate fie de un pahar cu vin, fie de o tărie turnată din această carafă, creând momente speciale, cu farmec si voie bună.
Corpul carafei, de formă conică, este realizat din sticlă incoloră si are gravat, pe o singură parte, maci in diverse stadii de in f lor ir e. Baza carafei, din sticlă groasă, are crestată o stea cu 16 raze, Steaua de la Vergina. Partea superioară este imbrăcată intr-o montură din metal argintat ce reproduce capul unei păsări cu creastă avănd picurător profilat sub formă de cioc si capac batant. Toarta, realizată in linii curbe, se termină cu doi ciorchini de struguri.Volutele, motivul floral si cel al vitei-de-vie sunt elemente artistice specifice curentului Art Nouveau.
o Ne-a fost destul de greu să descoperim producătorul carafei. Cercetările au condus spre renumita Fabrica de Produse Metalice din Wurttemberg (WMF -Wurttembergische Metallwarenfabrik’), producător german de articole de bucătărie si servit masa, fondat in 1853 de Daniel Straub (1 iulie 1815 – 17 ianuarie 1889), fiu de morar, in Ceislingen an der Steige. Pană la începutul secolului al XX-lea, WMF a fost cel mai mare producător si exportator de articole de uz casnic din lume, in principal in stilul Art Nouveau. Se pare că sculptorul si designerul Albert Mayer (1867-1944), care a condus Studioul de artă WMF din Ceislingen pană in anul 1914, este cel care a proiectat obiectul expus si multe alte produse ale companiei.
Mai multe informații despre carafă, proprietar, curentul artistic și fabrica producătoare puteți afla direct trecând pragul Muzeului „Mihai Codreanu” în perioada 1-28 februarie 2023, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00 – 17:00 (16:30 – eliberarea ultimului bilet de intrare).

Detalii

Începe:
1 februarie
Se termină:
28 februarie
Eveniment Categories:
,
Site web:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=570670368438610&set=a.566952735477040

Organizator

Muzeul Național al Literaturii Române – București
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul „Mihai Codreanu” – Iași
Str. Rece nr. 5
Iași, Iași 700115 Romania
+ Hartă Google