Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Online: conferința “Piroscafe pe Dunăre”, 5 mai 2022, Centrul de Studii Turce

5 May

Centrul de Studii Turce vă invită la o nouă întâlnire dedicată istoriei și civilizației otomane și turce având de această dată ca temă transportul și evoluția tehnologică pe Dunăre.
Recepționate diferit, cu entuziasm sau curiozitate de categoriile mai mobile ale societății și cu indiferență sau teamă de oamenii simpli, minunile mecanice sau tehnologiile diabolice ce mișcau lumea au transformat rapid și viețile locuitorilor din Principatele Moldova și Țara Românească… Noile vehicule transformau totul în jur: spațiu și timp, civilizație material și relații sociale, mediu de afaceri și mediu înconjurător. Lumea se schimba văzând cu ochii.
Venise epoca aburului și, aflați într-o conjunctură istorică favorabilă, românii s-au racordat rapid la noile descoperiri tehnice și, prin ele, la timpurile și spațiile moderne… Revoluția în transporturi sosea în Țara Românească și Moldova cu primele piroscafe austriece care au început să oprească în porturile Dunării românești din aprilie 1834.
Invitatul lunii mai este dr. Constantin Ardeleanu. Profesor de istorie modernă la Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galați, cercetător științific la Institutul de Studii Sud-Est Europene și long-term fellow la New Europe College, ambele din București. Temele sale de cercetare privesc istoria socioeconomică a Sud-Estului Europei, cu interes special pentru regiunea Dunării și a Mării Negre. Preocupat de reprezentarea spațiului românesc în descrieri de călătorie, a tradus și editat, singur sau în colaborare, relatări ale câtorva autori străini care au vizitat spațiul românesc în secolele XIX–XX. Acestea se regăsesc în diverse volume din seria Călători străini despre Țările Române în secolul al XIX-lea (Editura Academiei Române, 2004–2020) sau au fost publicate distinct: Maude Rea Parkinson, Douăzeci de ani în România (Humanitas, 2014); Ethel Greening Pantazzi, România în lumini și umbre (Humanitas, 2015); Patrick O’Brien, Jurnalul unei călătorii în Principatele Dunărene în toamna și iarna anului 1853 (Humanitas, 2016). Câteva dintre monografiile sale analizează conectarea sud-estului Europei la economia mondială, modernizarea porturilor dunărene și pontice, dezvoltarea infrastructurii regionale de transport sau organizații și relații internaționale în epocile modernă și contemporană. Cele mai recente volume publicate sunt The European Commission of the Danube, 1856–1948: An Experiment in International Administration (Brill, 2020) și O croazieră de la Viena la Constantinopol (1830–1860). Călători, spații, imagini (Humanitas, 2021).
Seria Întâlnirilor Centrului de Studii Turce, ajunse la numărul 32, este coordonată de către conf.univ.dr. Silvana Rachieru.
Se desfășoară online.
Link de conectare:
Meeting ID: 845 7209 1915
Passcode: 053936

Organizer

Centrul de Studii Turce
View Organizer Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.