Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Online: Noaptea Muzeelor 2020 la MARe/Muzeul de Artă Recentă, 14 noiembrie 2020, ora 19:00-22:30

14 noiembrie, 2020

Noaptea Albă a Muzeelor
14 noiembrie 2020, ora 19:00-22:30
MARe/Muzeul de Artă Recentă
Bulevardul Primăverii 15, Sector 1, București
Parteneri: Samsung, Volvo, Mastercard.
Intrare liberă.
//
EXPOZIȚII:
– Colecția permanentă. ”Diversitate stilistică cu răspundere limitată”. (Etajele 1 și 2).
– Expoziție temporară: ”Din senin/Out of the Blue”. (Etajele -1 și 3).
– Expoziție temporară: ”Hermann Nitsch. Ritualuri/Rituals”. Spațiile dintre etaje și Auditorium.
EXTRA: expoziție temporară, ”Note to the Frame by Samsung”. (Parter).
Lansarea cataloagelor bilingve (română/engleză), ”Din senin/Out of the Blue”) și ”Dealuri și Câmpii. Ion Țuculescu și Horia Bernea – antropogeografii atavice”.
SHOP
Pe durata evenimentului toate produsele vor putea fi achiziționate cu o reducere de 10%. Pentru utilizatorii de Mastercard, reducerea va fi de 20%.
//
Este greu să vorbim despre ”nopți albe” în 2020. Noaptea a devenit ilicită, periculoasă, vinovată. Începe la ore fixe și se încheie la ore fixe. În vreme de pandemie, noaptea a devenit un tărâm ciudat, diferit de ceea ce știam până nu de mult. Evenimente precum Noaptea Muzeelor sau Noaptea Galeriilor păstrează în titulatura lor o realitate fie și temporar trecută. Reduse la dimensiunea unor seri prelungite, ”nopțile” de acest fel capătă ceva febril. E mult mai puțin timp pentru a vedea atât de multe. Nu ne rămâne decât să sperăm că propunerile noastre vor convinge cât mai mulți oameni să-și încheie ziua la noi. Și ce avem de oferit? Mai întâi, noutățile:
Cataloage:
DIN SENIN/OUT OF THE BLUE. Editat cu sprijinul Volvo și Mastercard.
Cu ocazia Nopții Albe a Muzeelor vom lansa catalogul bilingv ”Din senin/Out of the Blue”, catalogul expoziției cu același nume, deschisă la muzeu pe data de 2 octombrie. În catalog veți descoperi artiștii care nu au intrat în expoziția temporară pe care o veți vedea la MARe până pe data de 28 februarie 2021. Veți descoperi o adevărată ”geografie” a artei românești contemporane (căci sutele de artiști care ne-au trimis circa 7.000 de propuneri nu locuiesc doar în România), veți afla – poate pentru prima oară – despre profilul social și demografic al artistului contemporan român, veți descoperi dacă preferă pictura sau alte forme de expresie artistică, dacă este predominant de sex masculin sau feminin, dacă preferă figurativul sau abstractul.
Campania de achiziție ”E albastră”, derulată de MARe imediat după ieșirea din lunile de carantină ne-a permis să achiziționăm ceva cu mult mai mare decât suma lucrărilor cumpărate: ne-a permis să achiziționăm o mult mai amplă și mai profundă cunoaștere cu privire la ce este, unde este, cât este și cum este artistul român de astăzi. Iar catalogul va fi și pentru dumneavoastră un adevărat instrument de orientare în această realitate de care aude toată lumea, dar pe care o cunosc foarte puțini.
*Catalogul va beneficia de o reducere de 10% pe durata evenimentului sau de 20% pentru utilizatorii de Mastercard.
DEALURI ȘI CÂMPII. ION ȚUCULESCU ȘI HORIA BERNEA.
Nu este o lansare, cât o relansare, căci este unul dintre cele mai de succes cataloage ale MARe! Practic, vechiul tiraj s-a epuizat complet, așa încât l-am reeditat. Prima dată a fost publicat cu ocazia expoziției ”Dealuri și câmpii. Ion Țuculescu și Horia Bernea”, realizată de Fundația MARe, în parteneriat cu și la Muzeul de Artă Craiova, în perioada 3 noiembrie 2015 – 6 martie 2016.
Atunci când vorbim despre artiști de talia lui Ion Țuculescu și Horia Bernea tindem să-i privim separat, să-i izolăm, să-i privim ca pe niște demiurgi ai unor universuri artistice ermetice, suficiente în ele însele. Riscăm să-i falsificăm din prea mult respect. În realitate, lucrurile stau diferit. Arta este o istorie a influențelor, a întrepătrunderilor, a determinărilor reciproce (sau unidirecționale), este un fenomen marcat de fluiditate, de reveniri, de interpretări și de reinterpretări, de mutații subtile sau de ruperi abruște. ”Dealuri și câmpii. Ion Țuculescu și Horia Bernea” este o incursiune critică (aventuroasă, dar așezată pe repere clare) în intimitatea operei celor doi mari artiști români. Ce legătură poate fi între ”ochii” lui Ion Țuculescu și ”dealurile” lui Horia Bernea? Iată o întrebare la care veți găsi răspuns în catalog.
*Catalogul va beneficia de o reducere de 10% pe durata evenimentului sau de 20% pentru utilizatorii de Mastercard.
EXPOZIȚIA #NoteToFrame by Samsung
Nu este o expoziție a MARe, dar este o expoziție la MARe. Pentru a o vedea nici măcar nu trebuie să intrați în muzeu, televizoarele uriașe, ”The Frame”, așezate în vitrinele muzeului, de la parter, vor fi mai mult decât vizibile. Mai departe vom lăsa cuvântul partenerilor de la Samsung care ne spun următoarele:
#NoteToFrame este o expoziție care a apărut la intersecția dintre artă și tehnologie. Platformele de socializare și cele mai noi tehnologii Samsung au democratizat procesul creativ pe internet și au deschis un context în egală măsură ludic și inovator, în care arta poate fi folosită și adaptată de către orice utilizator curios. Lucrările expuse sunt reinterpretările lor digitale și poartă amprenta tehnologiilor Samsung.
Lui Galaxy Note20 Ultra i se potrivește mai curând descrierea de powerphone. Acest device a schimbat paradigma de smartphone pentru că reușește să îmbine perfect atât funcționalități ce fac din muncă o joacă, dar și altele care duc entertainment-ul la un nivel profesionist. S Pen-ul său devine un instrument pentru design, lentilele profesionale sunt special concepute pentru a surprinde cele mai spectaculoase cadre foto sau video, așa că Galaxy Note20 Ultra poate fi folosit cu ușurință ca un computer, laptop și cameră foto.”
Expoziții:
HERMANN NITSCH. RITUALURI/RITUALS
Deschisă pe data de 26 septembrie, prezintă o selecție de 19 tablouri de mari dimensiuni și o serie de documentații video ale unor performance istorice ale legendarului artist austriac Hermann Nitsch. Hermann Nitsch (1938) este fondator și figură de provă a grupării neo-avangardiste Wiener Aktionismus, care a condus practicile artistice postbelice spre experiențe extreme.
În performance-urile lor durerea, trăită în scenografii frisonante, este un catalizator al fuziunii ritualurilor derivate din religie cu țintele politice, cu provocarea artistică și cu particiaparea socială extrem de intensă fizic. Rapid, acest model a devenit influent la nivel global. Deși foarte disputat, Orgien Mysterien Theater lansat de Hermann Nitsch în anii 1950 este exemplar pentru Wiener Aktionismus: atașamentul social distopic pe care îl dezvoltă este centrat pe abundenta vărsare de sânge și pe coeziunea umană paroxistică ce emană din aceasta, devenind o bornă radicală a istoriei artei contemporane.
*Avertisment: lucrările video (din Auditorium) NU sunt recomandate minorilor!
DIN SENIN/OUT OF THE BLUE (Deschidere pe data de 02 octombrie,
Expoziția se află la nivelurile -1 și +3.
În perioada mai-iunie 2020,
MARe/Muzeul de Artă Recentă București a lansat o campanie extraordinară de achiziții de artă contemporană românească, sub titlul E albastră! Campania inițiată de MARe a fost salutată public de către Ministerul Culturii, prin comunicate de presă semnate de Ministrul Culturii, apărute pe pagina oficială a Ministerului, dar și în numeroase publicații naționale. Campania inițiată de MARe a devansat-o pe aceea similară a Ministerului Culturii, care se află încă în prima fază de derulare la ora actuală.
Expoziția, intitulată Din senin, pentru a sublinia faptul că și pentru echipa curatorială, ca și pentru artiști, întregul demers s-a deschis ca un imens prilej de revelare reciprocă, împreună cu catalogul său, vor constitui o veritabilă fișă de observație a marilor direcții și posibilități ale artei și artiștilor locali, dar și a sistemului artistic actual, cu limitele și capacitățile acestuia.
În expoziție sunt prezentate 61 de lucrări semnate de 46 de artiști contemporani români: Olimpiu Bandalac, Dan Basu, Michele Bressan, Titi Ceară, Codruța Cernea, Traian Cherecheș, Tudor Ciurescu, Elena Copuzeanu, Doru Covrig, Alina Crasovschi Feneș, Tudor Crîșmăriuc, Cristian Dițoiu, Daniel Djamo, Florina Drăguș, Arantxa Etcheverria, Norbert Filep, Dimitrie Luca Gora, Vasile Gorduz, Dumitru Gorzo, Teodor Graur, Lucian Hrisav, Gheorghe Ilea, Nona Inescu, Regina Ionescu, Makkai István, Marius Leonte, Maxim Liulca, Cristian Macovei, Micleușanu M., Cosmin Moldovan, Grupul Monotremu, Vlad Nancă, Ocu, Pandele Pandele, Alexandru Papuc, Neculai Păduraru, Alexandru Păsat, Alexandru Rădulescu, Alexandru Răduță, Larisa Sitar, Ștefan Tănase, Ionuț Vancea, Naiana Vatavu, Bogdan Vlăduță, Kristin Wenzel, Kero Zen și Marian Zidaru.
De notat catalogul bilingv Din senin (Out of the blue), conceput ca un atlas socio-antropologic al mediului și practicilor artistice curente.
DIVERSITATE STILISTICĂ CU RĂSPUNDERE LIMITATĂ
Expoziția se află la nivelurile 1 și 2.
De fapt, colecția permanentă a MARe. Oricine a vizitat măcar o singură dată muzeul o cunoaște. Deschisă în 9 octombrie 2018 și prezentând 126 de lucrări semnate de 62 de artiști români, expoziția surprinde transformările artei românești de după iulie 1965, când, la Congresul al IX-lea al PCR s-a decis ”liberalizarea” acesteia și scoaterea ei de sub presiunea impusă de doctrina stalinistă. Este anul în care, potrivit MARe, se naște ”arta recentă”, o artă deopotrivă eliberată, dar sub controlul cenzurii, o artă care se diversifică aparent fără limite, dar fiind mereu dirijată de viziunea politicului. Al doilea moment crucial este 1989, când arta românească exprimă deopotrivă angoasele tranziției, neagă trecutul, privește cu o speranță amestecată cu cinism, viitorul.
Printre artiștii prezentați în expoziție se află Gheorghe Berindei, Horia Bernea, Ștefan Bertalan, Doru Bucur, Andrei Cădere, Alexandru Chira, Aurel Cojan, Sorin Dumitrescu, Ion Dumitriu, Constantin Flondor, Paul Gherasim, Ion Grigorescu, Florin Mitroi, Florin Niculiu, Horia Paștina, Jules Perahim, Mihai Sârbulescu sau Ion Țuculescu (din perioada 1965-1989) și Vioara Bara, Ana Bănică, Ioana Bătrânu, Nicolae Comănescu, Suzana Dan, Dumitru Gorzo, Teodor Graur, Victor Man, Gili Mocanu, Anca Mureșan, Vlad Nancă, Constantin Petrașchievici, Tara von Neudorf, Florin Tudor, Ștefan Ungureanu, Bogdan Vlăduță, Ecaterina Vrana (din perioada 1989 – prezent).

Details

Date:
14 noiembrie, 2020
Event Category:

Organizer

MARe/Muzeul de Artă Recentă
View Organizer Website

Venue

MARe/Muzeul de Artă Recentă
Primăverii nr 15
București, București Romania
+ Google Map
View Venue Website