Loading Events
 
 
  • This event has passed.

Online: Poveștile Muzeului – amintiri personale și memorie instituțională! Un colocviu cu seniorii Muzeului Unirii

Poveștile Muzeului – amintiri personale și memorie instituțională!
Un colocviu cu seniorii Muzeului Unirii, prilejuit de lansarea cărții – Dragoș Ursu, Alba Iulia și Muzeul Unirii în anii comunismului. Dialoguri cu Gheorghe Anghel.
Marți – 9 noiembrie 2021 – ora 18:00
Transmisiune live pe pagina de Facebook – Muzeul Național al Unirii Alba Iulia
Șansa, pe care destinul i-a oferit-o lui Gheorghe Anghel și, implicit, publicului care vrea să-i recupereze povestea, constă în intersectarea fericită a biografiei cu „marea istorie”. Altfel spus, întâlnirea cu Gheorghe Anghel reprezintă prilejul excelent de a descoperi personalitățile și evenimentele relevante ale istoriei muzeului și Alba Iuliei în ultimele trei sferturi de veac. Pe scurt, într-o sumară trecere în revistă, în biografia lui personală și profesională, Gheorghe Anghel a fost alături de personalități și în mijlocul unor evenimente importante:
– Alba Iulia în vremea Dictatului de la Viena și a celui de-al Doilea Război Mondial;
– Anii tranziției postbelice și începutul comunizării, cu prezența Armatei Sovietice în oraș, vizita lui Petru Groza și alegerile fraudate de comuniști din 1946;
– Învățământul albaiulian la cumpăna anilor ‘40-’50;
– Desființarea Bisericii Greco-Catolice;
– Viața universitară clujeană în plin stalinism;
– Muzeul Unirii și oamenii lui, pe durata unei jumătăți de veac – Ion Berciu, Alexandru Popa, Eugen Hulea, Enea Zefleanu, Cloșca Băluță, Vasile Moga, Nicolae Josan, Ioan Aldea ș.a.
– Relativa destindere din anii ‘60 și impactul asupra orașului – celebrarea semi-centenarului Unirii, reorganizarea muzeului, realizarea expozițiilor din 1968 și 1975;
– Veteranii Unirii de la 1918 și Samoilă Mârza;
– Vizitele lui Nicolae Ceaușescu;
– Organizarea sesiunilor științifice ale muzeului, relațiile academice cu istoricii consacrați ai vremii – Constantin și Hadrian Daicoviciu, Ștefan Pascu, David Prodan, Emil Condurachi, Virgil Vătășianu ș.a;
– Colaborarea cu Episcopia Ortodoxă de Alba Iulia și, în special, cu ierarhul Emilian Birdaș;
– Declinul ceaușismului și supraviețuirea instituțională în anii ’80, căderea comunismului, muzeul și orașul în anii tranziției post-decembriste.
Povestea vieții lui Gheorghe Anghel, un senior al vieții culturale albaiuliene și director al Muzeului Unirii pentru mai bine de două decenii (1971-1994), se cerea rostită. Descoperindu-i biografia octogenară, publicul are ocazia să înțeleagă istoria muzeului și a orașului din anii ‘40 și până în prezent!

Details

Date:
9 November
Event Categories:
, , ,

Organizer

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia
View Organizer Website

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *