Loading Events
 
 
WORKSHOP ON-LINE DESPRE ICONOGRAFIA ELECTRIFICĂRII ÎN ROMÂNIA
28.07.2021 ǀ ora 19:00 (ora României) ǀ via Zoom
Evenimentul se va desfășura în limba engleză
Formularul de înscriere în link (vezi mai jos)!
Muzeograful Alina-Ruxandra Mircea va susține miercuri, 28 iulie 2021, începând cu ora 19:00 (ora României), workshop-ul „«The Invincible Force of the New Life»: Notes on the Iconography of Electrification in Post-War Romania”. Evenimentul este găzduit de Muzeul de Artă Modernă din Varșovia și se va desfășura pe platforma Zoom.
„Forța de nebiruit a vieții noi”: Note despre iconografia electrificării în arta românească postbelică
Lansat în 1951, concomitent și în interdependență cu primul Plan Cincinal, Marele Plan de Electrificare a fost o parte esențială a politicii de industrializare duse de regimul comunist în România. Electrificarea pe scară largă – de la industrie și agricultură până la cele mai mici gospodării sătești – era considerată nu doar ca un foarte important factor de creștere economică, ci și ca un agent-cheie al progresului politic și cultural.
Aspecte ale procesului de electrificare, de la construirea de mari hidrocentrale și până la îmbunătățirile aduse condițiilor de lucru și de trai au devenit, deloc surprinzător, o temă importantă pentru artele vizuale, în special între 1950 și începutul anilor 1970. Acest workshop propune o analiză a locurilor comune întâlnite în reprezentările vizuale și discursive ale procesului de electrificare, acordând o atenție specială substratului lor ideologic.
Workshop-ul este un eveniment asociat expoziției „Plan Tysiącletni”(„Planul de o mie de ani”) al artistei Agnieszka Polska, expoziție ce poate fi văzută la Muzeul de Artă Modernă din Varșovia până pe 19 septembrie 2021.
În imagine: Clarette Wachtel ǀ „Lumina” ǀ 1961 ǀ linogravură ǀ Muzeul Brăilei „Carol I”.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *