Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Oradea: expoziţia Selecţii din colecţia de artă grotescă a Uniunii Kapos Art (Kaposvár, Ungaria)

25 iulie, 2019 - 2 septembrie, 2019

Muzeul Ţării Crişurilor, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Kapos Art, Magyar Müvészeti Akadémia, Kaposvár Megyei Jogú Város, Agora – Együd Árpád Kulturális Központ şi MKITSZ vă invită la vernisajul expoziţiei Selecţii din colecţia de artă grotescă a Uniunii Kapos Art (Kaposvár, Ungaria), care va avea loc joi, 25 iulie 2019, ora 17.30, la Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A).

Uniunea de Artă Plastică şi Populară Kapos ART s-a înfiinţat la Kaposvár în 1990, primul său eveniment naţional fiind Concursul şi Expoziţia de Artă Plastică şi Populară Grotescă, care de la acea dată s-a organizat din trei în trei ani. Din donaţiile artiştilor care au participat la acele expoziţii, Uniunea de Artă Plastică şi Populară Kapos ART a înfiinţat o Colecţie Internaţională de Artă Grotescă, cu care în anul 2002 s-a organizat o expoziţie la Budapesta, la Galeria Újpest, apoi, în 2005, la Galeria din Szoboszló (Hajdúszoboszló), în 2006 la Galeria Csikász (Veszprém), în 2007 la Biblioteca Oraşului Szigetszentmiklós, iar în 2014 la Kaposvár, la Galeria Kortárs – Contemporan a Uniunii Kapos ART. În prezent, Colecţia cuprinde 200 de lucrări de pictură, grafică unică sau multiplă, grafică PC, plastică mică, lucrări din textile sau din alte materiale, semnate de artişti plastici din Ungaria, Cehia, România, Slovacia, Rusia, Italia, Olanda.

La expoziţia de la Oradea participă 63 de artişti plastici, cu 76 de lucrări realizate în tehnici „cu un amestec aproape grotesc: de la gravură în aluminiu la pictură în ulei, de la pastel la colaj, de la lemn şi sticlă la inkjet print, de la bronz la cărbune şi tuş pe hârtie etc.”. Tema acestei expoziţii „se înscrie normal, firesc, în istoria mare a artei şi face parte din peisajul artei contemporane (…) pentru că, înainte de toate, avem de a face, în lucrările expuse, cu un grotesc al contemporaneităţii”. Acestea surprind aspecte din viaţa socială şi, „transformate în cadre cinematografice şi rulate succesiv pe un ecran, s-ar constitui într-un excelent film despre lumea în care trăim şi despre omul zilelor noastre. O lume care parcă îşi exersează Apocalipsa. O lume care îşi trăieşte Apocalipsa fragmentar pentru a o face suportabilă. În asta stă puterea pieselor alese – grupate, ele sunt o descriere exactă a acestui început de secol, un început care seamănă tot mai mult cu un sfârşit. Ele ies din sfera grotescului ca specie artistică şi devin purtătoare de realitate, purtătoare de adevăr (…). Diformitatea chipului, a corpului uman e cea mai pregnantă în expoziţie, asigură oarecum tonalitatea acesteia (…). Sunt însă, în acest univers al spaimelor disimulate, şi artişti preocupaţi de grotescul lucrurilor, de grotescul nonumanului. Referirile la om şi la lumea lui nu-i ocolesc însă nici pe aceştia, punând oarecum în suspensie întrebarea: există ceva mai grotesc decât fiinţa umană?

Până la capăt, acesta e şi întrebarea întregii expoziţii, dincolo de jocul de cuvinte folosit – există ceva mai inuman decât fiinţa umană? Ne exersăm Apocalipsa pentru că e inevitabilă sau pentru că pavăm zilnic, prin grotescul nostru, drumul spre Iad?” (dr. Aurel Chiriac).

Expoziția va fi prezentată publicului de către dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor.

La vernisaj vor participa: Vörös András, Preşedintele Uniunii Kapos Art şi curatorul acestei expoziţii, Klára Holmos, artist plastic, de asemenea din partea Uniunii Kapos Art, precum şi violistul Thurzó Sándor József din Oradea.

Intrarea la vernisaj este liberă. Expoziţia va rămâne pe simezele Muzeului Ţării Crişurilor până în 2 septembrie 2019.

Vă aşteptăm cu drag!

Detalii

Începe:
25 iulie, 2019
Se termină:
2 septembrie, 2019
Categorie Eveniment:

Organizator

Muzeul Țării Crișurilor – Oradea
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Țării Crișurilor – Oradea
Str. Armatei Române nr.1/A
Oradea, Bihor 410087 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare