Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

Oradea: Expoziția „Ferdinand și Maria. Un destin comun: România Mare”, 10 mai 2023 – 11 iunie 2023

10 mai - 11 iunie

Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea și Muzeul Național Cotroceni, organizează, cu ocazia Zilei Regalității, vernisajul expoziției Ferdinand și Maria. Un destin comun: România Mare. Evenimentul face parte din Zilele Muzeului Țării Crișurilor, ediția a XXV-a și va avea loc în data de 10 mai 2023, de la ora 12.00, în curtea instituției muzeale din Str. Armatei Române nr.1/A.
Expoziția urmărește, dintr-o perspectivă diferită față de cea istorică, să aducă în lumină oamenii din spatele figurilor publice, reprezentate de perechea regală Ferdinand și Maria, respectiv pe cei care îi cresc și îi educă, pregătindu-i pentru viața și destinul lor, aducând în fața vizitatorilor aspecte mai puțin cunoscute din istoria personală a regelui și a reginei.
Expoziția prezintă cele mai importante figuri din arborii genealogici ai regelui Ferdinand și reginei Maria, atât prin citate care cuprind o caracterizare a lor din perspectiva reginei Maria sau a unei alte personalități ale epocii, cât și prin date care scot la iveală diverse aspecte ale vieții acestora.
Caractere diferite, dar complementare, născuți și educați în două țări cu o bogată istorie monarhică, regele Ferdinand și regina Maria au împărtășit tristețea de a-și părăsi căminul pentru o țară nouă, însă s-au dedicat cu abnegație misiunii lor, motivați de credința în regalitate. Descendenți ai unora dintre cele mai importante familii regale, Ferdinand și Maria și-au dedicat viața construirii unei țări, devotamentul lor urmând în mod natural tradiția creată de părinții și bunicii lor în alte țări din Europa, dar și de regele Carol I și regina Elisabeta în România.
Conceput ca un omagiu firesc, proiectul expozițional pe care îl propunem publicului prezintă regii României Mari, genealogia și fascinanta poveste a unor destine regale care se împletesc cu istoria țării pe care au fost sortiți să o conducă. Narațiunea începe în anul 1834, la finalul războiului celor doi regi – Pedro I al Braziliei și Miguel I al Portugaliei (tatăl și unchiul Mariei a II-a) –, când regina Maria a II-a urcă pe tronul Portugaliei, într-o epocă incertă pentru monarhiile europene. Maria și verișoara sa, Victoria a Marii Britanii și Irlandei, regine și mame, întâmpină obstacole diferite față de verișorii lor care ocupă tronurile din celelalte capitale europene. Bazându-se pe soții lor, Ferdinand de Saxa-Coburg-Gotha și Alfred de Saxa-Coburg-Gotha, cele două regine devin simboluri ale națiunilor, adaptându-și rolul într-o monarhie constituțională. Împăratul Alexandru al II-lea al Rusiei și principele Karl Anton de Hohenzollern-Sigmaringen își dedică viață întăririi prestigiului țărilor lor, convinși de dreptul divin al monarhului asupra supușilor săi. Copiii lor, Leopold, Antonia, Alfred și Maria Alexandrovna, nu au avut pe umeri soarta unor popoare, dar și-au trăit viața inspirați de un puternic simț al datoriei, pe care l-au transmis mai departe regelui Ferdinand și reginei Maria.
Expoziția va putea fi vizitată până la data de 11 iunie a.c.

Detalii

Începe:
10 mai
Se termină:
11 iunie
Eveniment Category:
Site web:
https://www.facebook.com/events/1557531908107112/?ref=newsfeed

Organizator

Muzeul Țării Crișurilor – Oradea
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Țării Crișurilor – Oradea
Str. Armatei Române nr.1/A
Oradea, Bihor 410087 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare