Loading Events

« All Events

Oradea: Muzeul Țării Crișurilor Oradea-Complex Muzeal organizează expoziția „Zestrea Minerală a României”

6 October, 2022 - 31 January, 2023

Muzeul Țării Crișurilor Oradea-Complex Muzeal organizează expoziția „Zestrea Minerală a României” alături de Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare, Academia Română – Secția de Științe Genomice, Universitatea din București – Facultatea de Geologie și Geofizică, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – Facultatea de Biologie și Geologie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – Facultatea de Geografie și Geologie, Institutul Geologic al României și Muzeul Național de Geologie din București și în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea.

Vernisajul expoziției va avea loc joi, 6 octombrie 2022, ora 12:00, la secția Muzeul Orașului Oradea cu sediul în Cetatea Oradea, corpul B, etaj 1, sala 10.

Expoziţia cuprinde mai multe minerale descrise pentru prima dată în România, precum şi câteva din cele mai rare şi spectaculoase asociaţii minerale de pe teritoriul naţional. În conceperea ei s-a pornit de la ideea că patrimoniul mineralogic românesc este aproape necunoscut publicului, puțină lume cunoscând faptul că în România au fost descoperite, descrise şi documentate 38 de minerale în premieră mondială. La acestea se adaugă o serie deosebit de valoroasă de asociaţii minerale emblematice pentru spaţiul geologic românesc (prin asociaţie minerală înţelegându-se două sau mai multe specii minerale caracteristice unui mod de formare comun). Eşantioane din categoriile amintite se găsesc în diverse colecţii din ţară, în cadrul diferitelor muzee sau instituţii de învăţământ superior.

În cadrul expoziției vor fi expuse 122 de eşantioane mineralogice alese pe criterii ştiinţifice, descrise pentru prima oară în România şi/sau carateristice spaţiului naţional, dar şi muzeografice, eşantioane cât se poate de estetice, care să încânte vizitatorii.

Invităm publicul să viziteze expoziția, să pătrundă în fascinanta lume a mineralelor și să promoveze Zestrea minerală a României!

Expoziția poate fi vizitată până în luna ianuarie 2023.

Details

Start:
6 October
End:
31 January, 2023
Event Category:
Website:
https://mtariicrisurilor.ro/zestrea-minerala-a-romaniei/

Organizers

Muzeul Țării Crișurilor – Oradea
Muzeul Judeţean de Mineralogie “Victor Gorduza” Baia Mare
Muzeul Național Geologic – București

Venue

Muzeul Țării Crișurilor – Oradea
Str. Armatei Române nr.1/A
Oradea, Bihor 410087 Romania
+ Google Map
View Venue Website