Loading Events
 
 

Piatra Neamț: expoziția de pictură a îndrăgitului artist local Arcadie Răileanu, Galeriile de Artă “Lascăr Vorel”,15-29 noiembrie 2021

➡ Astăzi, 15 noiembrie, la Galeriile de Artă “Lascăr Vorel” din Piatra Neamț, a fost monată pe simeze expoziția de pictură a îndrăgitului artist local Arcadie Răileanu.
🎨 Expoziția poate fi vizitată până pe data de 29 noiembrie. Vă așteptăm cu drag!
Câteva date biografice despre artist puteți citi în rândurile ce urmează:
ARCADIE RĂILEANU
– Născut: 28 noiembrie 1950, Petreni, Republica Moldova.
– Studii: Facultatea de Arhitectură din Chişinău.
– aproape două decenii a condus Şcoala de Arte Plastice din Donduşeni (Republica Moldova), perioadă în care s-a produs „ruperea“ de arhitectură şi debutul în pictură. – Piatra Neamţ, oraşul afirmării. „Pictura e o artă mai independentă, îmi dă o mai mare libertate de creare decât arhitectura care te încadrează în anumite rigori“, spune Arcadie Răileanu.
– “Ţin foarte mult la culoare, la contraste şi am studiat aceste aspecte şi la pictorii mari, sesizând că au fost foarte siguri, ca să nu spun duri. Contrastele fac ca lucrarea să fie activă, rezonantă, mesajul să fie clar. Acolo unde lucrurile sunt prea blânde, trecerile prea lente, tablourile pot fi frumoase şi interesante dar sunt prea paşnice. Mie personal partea aceasta „paşnică” în pictură nu mi-a plăcut niciodată. Ca om sunt blând, dar în artă sunt rebel. Altminteri, fără să intru în zona suprarealismului am mers pe câteva curente (şi am încercat să fac şi nişte întrepătrunderi între ele), urmare a unei anumite educaţii şi formaţii legate de rectiliniu, de ceva foarte exact, de spaţiu. Fiind şi absolvent al unei facultăţi de arhitectură, cunosc asemenea instrumente şi pot lucra cu ele. De aceea m-au pasionat expresionismul abstract geometric, constructivismul, expresionismul abstract negeometric, neoplasticismul. Dar preţuiesc foarte mult culoarea şi întotdeauna încerc să mă detaşez de ceva foarte rigid. Este şi o mare victorie a mea asupra mea că am reuşit să fac picturi abstracte în acuarelă. Şi aici era cam greu pentru că acuarela presupune alte exigenţe.”
– despre Arcadie Răileanu, criticul Valentin Ciucă spunea: „pictor cu o solidă pregătire profesională (a absolvit Institutul Politehnic din Chişinău, specialitatea Arhitectură) exersată cu disciplină de atelier, verificată permanent în expoziţii, Arcadie Răileanu este un colorist prin excelenţă”.
– artistul are o activitate bogată în decursul timpului, creaţiile sale fiind expuse pe simeze în ţară şi în străinătate.

Details

Start:
15 November
End:
29 November
Event Category:

Organizer

Complexul Muzeal Județean Neamț – Piatra Neamț
View Organizer Website

Venue

Galeriile de Artă Lascăr Vorel Piatra Neamț
Piața Ștefan cel Mare, 15
Piatra Neamț, Neamț 610101 Romania
+ Google Map

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *