Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Piatra-Neamț: Expoziția Jozef Pilsudski – om de stat al Poloniei și al Europei, Muzeu de Arta Piatra-Neamț

20 februarie, 2023 - 31 martie, 2023

Expoziția Jozef Pilsudski – om de stat al Poloniei și al Europei, pregătită din inițiativa Institutului Polonez din București, este prezentă în orașul nostru în perioada 20 februarie – 31 mai 2023, pe gardul Muzeului de Arta Piatra-Neamț

În anul 2021 am sărbătorit o sută de ani de la încheierea relațiilor militare polono-române. în ziua de 3 martie 1921, la București, reprezentanți ai Poloniei și României semnau „Convenția de alianță defensivă între Republica Poloniei și Regatul României” odată cu o convenție militară secretă. Această dată reprezintă începutul relațiilor militare dintre cele două țări. Cu ocazia următoarei aniversări a acestui eveniment, dorim să vă prezentăm pe Jozef Pilsudski, renumit comandant și om politic, fără de care Polonia nu ar fi revenit pe harta Europei.

In istoria Poloniei secolului al XX-lea nu exista o personalitate mai importanta decât mareșalul Jo’zef Pilsudski (1867-1935). Renumitul comandant a devenit simbolul redobândirii independenței Poloniei în anul 1918, atunci când, după 123 de ani de anexări, de împărțiri ale teritoriilor poloneze între Rusia, Prusia și Austria, care le-au acaparat de trei ori și au încercat să-i priveze pe polonezi nu doar de patria lor, ci și de limba, tradițiile și cultura lor, țara a revenit pe harta Europei. De asemenea, Pilsudski a avut un rol decisiv asupra configurației Poloniei după Primul Război Mondial.

Bucurându-se de o deosebită apreciere pe plan internațional, conducătorul s-a aflat în fruntea statului polonez renăscut, a înființat armata și a creat bazele democratice ale acestuia (de exemplu, în noiembrie 1918a recunoscut femeilor dreptul la vot). Ulterior a guvernat cu o mână de fier, trezind nu o dată controverse, dar și admirație – chiar și printre adversarii săi.

Jozef Pilsudski a fost prieten al familiei regale a României, s-a aflat în România în lungi vacanțe, iar de patru ori în cadrul unor vizite oficiale (1922, 1928, 1931, 1932). De asemenea, a avut merite deosebite pentru întregul continent -în anul 1920, câștigând Bătălia pentru Varșovia, cunoscută în Polonia ca „Miracolul de pe Vistula”, și-a apărat propria țară dara apărat și Europa în fața bolșevicilor – timp de câteva decenii.

Organizer

Complexul Muzeal Național Neamț

Venue

Muzeul de Artă Piatra-Neamț – Complexul Muzeal Județean Neamț
Piața Curtea Domnească, nr. 1
Piatra-Neamț, Neamț 610100 Romania
+ Google Map