
Pitești: Exponatul lunii aprilie 2025 la Muzeul Județean Argeș – Nicolae Tonitza – Portret de fetiță
1 aprilie - 30 aprilie

Nicolae Tonitza s-a născut la 13 aprilie 1886, la Bârlad, judeţul Vaslui, fiind primul dintre cei cinci copii ai Anastasiei și ai lui Neculai Toniță – comerciant, dovedește încă din copilărie calități remarcabile de caricaturist şi desenator. În anul 1902 s-a înscris la Școala Normală de Belle-Arte de la Iași, în clasa pictorului Gr. Gheorghe Popovici, avându-l ca profesor şi pe Emanoil Bardasare, nu reușește însă să își ia diploma pentru că în ultimul an participă la o grevă a studenților. Pleacă să studieze la Műnchen, la Academia Regală Bavareză de Arte Frumoase dar după o perioadă abandonează și aici studiile, călătorește în Italia și Franța, unde va și rămâne timp de 3 ani.
În anul 1911 se întoarce în țară, mai întâi la Bârlad și mai târziu la Iași, unde predă desen. În anul 1912 își încheie studiile la Școala națională de Belle-Arte și obține prin concurs diploma de „pictor bisericesc”.
În 1916 este mobilizat și trimis pe front, unde cade prizonier în lupta de la Turtucaia (1-6 septembrie 1916) și este trimis într-un lagăr de prizonieri din Kirjali, Bulgaria. În urma acestei confruntări este decorat cu Ordinul ”Mihai Viteazul” clasa III, pentru modul cum și-a condus compania din Regimentul 1 Grăniceri.
După război se stabilește la București. Au urmat nenumărate expoziții personale, colective, un număr impresionant de biserici pictate și la fel de multe colaborări cu reviste ale vremii. Face parte din ”Grupul celor 4”, înființat în 1925, alături de Francisc Șirato, Oscar Han, Ștefan Dimitrescu, expun împreună până în 1934.
Tonitza s-a consacrat în pictură ca un remarcabil creator al portretelor în particular al copiilor gingași și inocenți, cu ochii mărgelați, dar și al nudului feminin, pentru care a manifestat o atracție specială. Este denumit ”interpret al tristeților luxuriant colorate”. Nicolae Tonitza se va impune în conștiința publicului prin tematica generoasă a copilăriei. Este denumit ”pictorul copiilor”, pe care îi reprezintă cu emoția unui tată.
Niciun pictor român nu a surprins mai bine decât Tonitza puritatea sufletului de copil reflectată în ochii mari, difuzi și sugestivi ca doi tăciuni de cărbune, puritate vizibilă și în lucrarea ”Portret de fetiță” aleasă pentru micro expoziția ”Exponatul lunii” în aprilie. Elementele definitorii sunt melancolia, visarea și ochii deosebit de expresivi ce conțin un univers indescifrabil, lipsesc efervescența și bucuria jocurilor copilăriei.
Pictura lui Tonitza a rămas de-a lungul timpului o mărturie a genialității sale, și reprezintă dovada unor valori spirituale autentice. Ochii copiilor pictați de Tonitza, sunt mărturia cea mai elocventă a poeziei unice pe care artistul a adus-o în arta plastică românească.
Microexpoziția va fi deschisă în perioada 1-30 aprilie și va putea fi vizitată de luni până duminică, între orele 9.00-19.00, la Galeria Națională de Artă Naivă, intrarea din Bulevardul Eroilor.