Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Pitești: Exponatul lunii mai 2024 la Muzeul Județean Argeș – Nicolae Grigorescu, „Fata cu maramă”

1 mai - 31 mai

Muzeul Județean Argeș expune în luna mai, în cadrul microexpoziției   ,,Exponatul lunii”, lucrarea de pictură ,,Fata cu maramăsemnată Nicolae Grigorescu.

Pentru opera și creația lui Nicolae Grigorescu, portretele au constituit un capitol dintre cele mai prodigioase. Nimeni altul în istoria artei nu a înfățișat atât de bine sufletul românesc, cum a făcut-o artistul al cărui nume este adesea asociat cu Carul cu boi.

Portretele de femei grigoresciene sunt caracterizate de lirism, poezie, gingășie, farmec și dinamism deopotrivă. Asemănarea fizică cu modelele este izbitoare, respingând totodată atitudinea fotografică.

Puterea de sugestie este impresionantă. Pânzele sale au viață. Sufletul artistului se împletește duios cu sufletul modelului, iar modelul din lucrarea de față a fost chiar iubita sa, Maria Danciu (Dançs), alături de care avea să se mute la Câmpina, începând cu anul 1890, și cu care va avea un fiu, pe Gheorghe Grigorescu, viitor ceramist.

Simbol național, Nicolae Grigorescu, a știut să aducă în prim plan valori ale spiritualității românești, iar pe bună dreptate, Goga îl numea „marele interpret al romantismului național”.

Microexpoziția va fi deschisă în perioada 1-31 mai și va putea fi vizitată de luni până duminică, între orele 9.00-19.00, la Galeria Națională de Artă Naivă, intrarea din Bulevardul Eroilor.

 

Organizer

Muzeul Județean Argeș
View Organizer Website

Venue

Muzeul Județean Argeș – Pitești
Str. Armand Călinescu nr. 44
Pitești, Argeș 110047 Romania
+ Google Map
Phone
http://www.muzeul-judetean-arges.ro