Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Pitești: Exponatul lunii octombrie 2023 la Muzeul Județean Argeș – CEASLOV, 1802

4 octombrie, 2023 - 31 octombrie, 2023

Exponatul lunii octombrie

CEASLOV, 1802

Muzeul Județean Argeș prezintă publicului, în luna octombrie, în cadrul microexpoziției „Exponatul lunii”, Ceaslovul, carte bisericească rezervată cultului religios, utilizată în bisericile ortodoxe, nefiind, în cazul de față, un obiect de lux. Cuprinde slujbele săvârșite zilnic, la ore statornicite, care amintesc de evenimente ale istoriei mântuirii.

Cartea a fost tipărită la București, în anul 1802, deţinător legal fiind Muzeul Judeţean Argeş. Întregul volum prezintă 305 pagini. Podoabele textului se reduc la vignette şi iniţiale, la care se adaugă chenarul tipografic al paginii de titlu. În compoziţia vignetelor, realizate prin tehnica litografică, apar alături de obişnuitele simboluri tipografice şi imagini. La exemplarul de față, pielea are imprimat în sec un chenar şi un medalion central. Filele sunt grupate în caiete de câte 8 pagini, cu signatură chirilică. Paginile sunt numerotate cu slovocifre.

Legătură este din piele de vițel pe scoarțe de lemn. Cotorul rotund, cu marcarea zonelor nervurilor la cald, prezintă un decor floral în toate cele patru registre. Ornamentația învelitorii anterioare, realizată prin presare, este ștearsă (chenar şi medalion central). Se pot sesiza doar urme ale închizătorilor metalice fixe, aflate în partea superioară a scoarţei anterioare, şi cureluşele din piele, aflate pe scoarţa posterioară.

Hârtia folosită ca suport de scris este manuală, având o compoziţie de fibre textile vegetale. PH-ul hârtiei este de 5,5; agentul de încleiere folosit a fost gelatina, iar hârtia este bine încleiată. Cerneala folosită la scriere este insolubilă în apă şi alcool etilic 90% (soluţie apoasă).

Microexpoziția, va fi deschisă în perioada 1-31 octombrie și va putea fi vizitată de luni până duminică, între orele 9.00-19.00, la sediul Muzeului Județean Argeș, intrarea din Bulevardul Eroilor.

Details

Start:
4 octombrie, 2023
End:
31 octombrie, 2023
Event Categories:
,
Website:
https://muzeul-judetean-arges.ro/2023/10/02/exponatul-lunii-octombrie-ceaslov-1802/

Organizer

Muzeul Județean Argeș
View Organizer Website

Venue

Muzeul Județean Argeș – Pitești
Str. Armand Călinescu nr. 44
Pitești, Argeș 110047 Romania
+ Google Map
Phone
http://www.muzeul-judetean-arges.ro