Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Ploieşti: vernisajul expoziţiei de pictură/ acuarelă/desen RETROSPECTIVĂ 70 a artistului plastic HOREA PAŞTINA

8 decembrie @ 15:08 EET

afis-expozitie-horea-pastina

Marţi, 29 noiembrie 2016, la ora 17.00, va avea loc la

Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus“, din Ploieşti, B-dul Independenţei nr.1,

vernisajul expoziţiei de pictură/ acuarelă/desen

RETROSPECTIVĂ 70

a artistului plastic

HOREA PAŞTINA

Născut în 13 septembrie 1946 la Alba Iulia, în 1973 absolvă Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ București, secţia Pictură, la clasa profesorului Alexandru Ciucurencu. Din 1974 participă la expoziţii ale tineretului, municipale şi republicane, iar din 1977 devine membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, secţia Pictură, în același an având prima expoziție personală, la Galeria „Sirius“ din Sibiu. A urmat apoi, aproape an de an câte o expoziție personală, majoritatea în București, dar și la Botoșani, Cluj, Bistrița, Iași, Timișoara, Bistrița-Năsăud, Putna, Mogoșoaia, ultima, dar nu cea de pe urmă, fiind cea de astăzi, de la Ploiești.

Este co-fondator în 1985 al celebrului grup „Prolog“, ce reuneşte artişti care şi-au făcut din credinţă un crez artistic – Paul Gherasim, Constantin Flondor, Cristian Paraschiv şi Mihai Sârbulescu. Vorbind despre aspectul programatic al grupului, artistul spune într-un interviu recent: „există atâta program al grupului «Prolog», cât program există în florile de măr.“

Alături de prietenii din grup organizează în fiecare an, începând din 1985, cel puțin câte o expoziție, fie în țară, fie în străinătate. Până în 1994, expozițiile au fost doar în capitală, anul 1994 expoziția acelui an se mută de la Bologna, la Veneţia şi apoi, la Timişoara, urmând ca noua deschidere culturală să permită organizări de expoziţii în anii ce vin în Cipru, Franţa, Ungaria, Bulgaria, Serbia, alături de destinaţii româneşti precum Alba-Iulia, Arad, Hurezi, Curtişoara, Caraş-Severin.

Din 1990 predă la Universitatea de Arte din Bucureşti – Conferenţiar Doctor la catedra de Pictură.

PREMII ŞI DISTINCŢII

1995 – Premiul „Criticii”

1997 – Premiul „Cella Delavrancea”

2004 – Ordinul „Meritul Cultural” în gradul de Ofiţer

2007 – Premiul „Ion Andreescu” al Academiei Române

2010 – „Crucea Arhiepiscopală”, Arhiepiscopia de Alba Iulia

2014 – Premiul „Radio România Cultural”

2014 – „Crucea Transilvaniei”, Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului

Artistul despre sine:

„(…) Înainte de toate, eu sunt îndrăgostit de pictură. Să vă dau un exemplu. Când am mers prima dată la Muzeul de Artă din Ploieşti (se întâmpla în jurul vârstei de 18-20 de ani, pe când mă pregăteam pentru facultate), m-a impresionat enorm ce am văzut acolo. Parcurgeam sălile din muzeu şi când ieşeam afară, nu voiam să mai stau de vorbă cu nimeni, preferam să tac şi să mă gân­desc, fericit, la ce văzusem. Aşa de mult îmi plăcea! Şi, treptat, am înţeles că pictura este o căutare continuă, asemeni credinţei, nu există un punct în care să-ţi spui că s-a terminat. Este o cale de zi cu zi, pe care o parcurgi permanent, toată viaţa. Pictura şi credinţa au drumurile îngemănate. Se spri­jină una pe alta.

(…) Orice stare îmi este de folos. Am şi eu nişte limite, dar tocmai ele îmi dau libertatea. Şi, până la urmă, câtă rigoare şi câtă întâmplare e în artă şi în pictură? E ca la vioară: dacă întinzi prea tare coarda, rişti să se rupă; dacă o laşi prea liberă, nu poţi cânta.

(…) Mi-e greu să spun că trag o linie «ortodoxă». Trag liniile ca şi cum aş scrie un cuvânt, şi încă un cuvânt, şi încă unul. Folosesc mijloacele picturii care sunt liniile. Cu aceste mijloace încerc să privesc lumea din jurul meu. Pictura mea e legată şi de spaţiul naşterii mele, e legată şi de credinţă, dar nu vreau să afirm hotărât lucrul ăsta. Ele sunt acolo. Fiecare în parte este acolo, dar mie îmi e greu să le descifrez, să le aşez între cauză şi efect. Altcineva poate să le lămurească mai bine. Eu nu. Eu sunt ca un grădinar care se duce în grădină şi culege din ea una, alta, cât îl inspiră clipa.“

Revista AS, nr.1241/10.11.2016, „E atâta frumuseţe în jurul nostru!“ – De vorbă cu pictorul Horea Paştina

 

Expoziţia se va afla pe simeze până la data de 15 mai, putând fi vizitată după programul marţi – duminică, între orele 9.00 – 17.00.

Pentru detalii, vă stă la dispoziţie Departamentul de Servicii educative, Relaţii Publice şi Documentare din cadrul Muzeului Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”

Tel.: 0244 52 22 64, fax: 0244 511375, e-mail: office@ artmuseum.ro

Data: 22.11.2016

Detalii

Dată:
8 decembrie, 2023
Oră:
15:08 EET
Categorie Eveniment:
Etichete Eveniment: