Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Quimper (Franţa): vernisajul expoziţiei Pictori români în Bretania (1880 – 1930)

12 June, 2009 - 4 October, 2009

Fascinaţia Bretaniei asupra pictorilor români,

ilustrată printr-o dublă expoziţie, în Franţa şi în România

 

Joi, 11 iunie 2009 va avea loc la Quimper (Franţa), vernisajul expoziţiei Pictori români în Bretania (1880 – 1930) organizată de Muzeul Naţional de Artă al României în colaborare cu Muzeul Departamental Breton din Quimper, sub înaltul patronaj al Ambasadei României în Franţa, al Ambasadei Franţei în România şi al Institutului Francez în Bucureşti.

Expoziţia Pictori români în Bretania va fi deschisă publicului francez în perioada 12 iunie – 4 octombrie 2009, în sălile Muzeului Departamental Breton din Quimper şi face parte dintr-un proiect mai amplu ce include mai multe manifestări culturale dedicate României, ce se vor desfăşura în lunile iunie – octombrie 2009, în regiunea Bretaniei. Printre acestea amintim: expoziţia de fotografie en plein-air Peuples de Roumanie (Arcades du musée, sur les quais) de la Muzeul Departamental Breton din Quimper, expoziţia Victor Brauner (1903-1966), Peintures et dessins, de la Muzeul de Belle-Arte din Brest şi săptămânile muzicale din Quimper.

Expoziţia Pictori români în Bretania este structurată cronologic şi reuneşte 77 de lucrări de pictură şi grafică selectate din patrimoniul MNAR. Acestea au fost realizate în Bretania de către artişti români ce au activat în perioada cuprinsă între sfârşitul secolului al XIX-lea şi cel de-al doilea război mondial, printre care: Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petraşcu, Theodor Pallady, Eustaţiu Stoenescu, Iosif Iser, Jean Al. Steriadi.

Un catalog în limba franceză, realizat de către specialiştii români şi editat de Muzeul Departamental Breton din Quimper vine în completarea expunerii. Catalogul cuprinde reproduceri ale tuturor operelor expuse şi contribuie astfel la mai buna cunoaştere a artei româneşti în Franţa.

Expoziţia de la Quimper reprezintă o primă etapă a proiectului de colaborare dintre cele două muzee, aceasta fiind urmată de o a doua expoziţie, care va avea loc la sediul Muzeului Naţional de Artă al României, în perioada 5 noiembrie 2009 – 7 februarie 2010 care va cuprinde, alături de operele artiştilor români ce au pictat în Bretania, o amplă selecţie cu lucrări de pictură, grafică şi sculptură, realizate de artişti francezi şi nu numai, alături de obiecte de artă populară şi costume, ceramică şi piese de mobilier din colecţia Muzeului Departamental Breton din Quimper. Intenţia manifestă a organizatorilor este aceea de a oferi publicului român o imagine completă asupra particularităţilor spaţiului breton şi a elementelor ce au fascinat de-a lungul timpului, artişti din toate colţurile lumii.

Details

Start:
12 June, 2009
End:
4 October, 2009
Event Category:
Event Tags:
, , , ,

Organizer

Muzeul Național de Artă al României – București
View Organizer Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.