Loading Events
 
 
  • This event has passed.

Râmnicu Sărat: EXPONATUL LUNII AUGUST 2021 la Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” Râmnicu Sărat – lucrare realizată de pictorul râmnicean Petre Iorgulescu – Yor (1890 – 1939)

EXPONATUL LUNII SEPTEMBRIE
Pentru că 2021 a fost declarat la Râmnicu Sărat anul în care este omagiat Menelas Chircu (1864 – 1940), iar pe 10 septembrie va avea loc la Centrul Cultural ”Florica Cristoforeanu” un amplu eveniment dedicat acestuia, vă propunem ca exponat al lunii septembrie, o lucrare realizată de pictorul râmnicean Petre Iorgulescu – Yor (1890 – 1939), oferită lui Menelas Chircu, personalitate complexă a Râmnicului, deputat, propietar și veritabil mecena, prieten al intelectualilor și artiștilor vremii, printre apropiații săi fiind: Barbu Delavrancea, Alexandru Vlahuță și Nicolae Grigorescu. Executată în tehnica acuarelei, creația reprezintă un țăran din Bisoca și are sub semnătura autorului, următoarea însemnare olografă: ”Suvenir din partea mea Domnului Menelas Chircu. P. Iorgulescu”.
Notă.
Lucrarea figurează în actele muzeului cu titlul : Portretul lui Menelas Chircu, dar având în vedere că Menelas Chircu avea în 1910 ( anul în care este executat portretul) doar 46 de ani, iar personajul din imagine pare mai în vârstă, considerăm că cel portretizat este un țăran din Bisoca și numai dedicația este pentru Menelas Chircu.
Titlu: Țăran din Bisoca
Autor: Petre Iorgulescu Yor
Datare: 1910
Dimensiuni: 32,5 x 22,5 cm
Tehnică: acuarelă pe hârtie
Deținător: Muzeul Municipal ”Octavian Moșescu” Râmnicu Sărat, Secția de Artă Plastică
Proveniență: Donație Pompiliu Dimitriu

Details

Start:
2 September, 2021
End:
30 September, 2021
Event Category:

Organizer

Muzeul Municipal Râmnicu Sărat
View Organizer Website

Venue

Muzeul Municipal Râmnicu Sărat
Str. Primăverii nr. 4
Râmnicu Sărat, Buzău 125300 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *