Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Râmnicu Sarat: EXPONATUL LUNII IULIE 2019

2 iulie, 2019 - 31 iulie, 2019

EXPONATUL LUNII IULIE 2019
„Costumul popular femeiesc de Râmnicu Sărat este în fapt costumul de Buda, acesta fiind considerat specific și reprezentativ pentru zona etnografică Râmnicu Sărat. Cea mai veche mărturie legată de existența costumului popular de Râmnic, am obținut-o în urma cercetării de teren, de la Râpeanu Anica, născută în 1930 în comuna Buda, care a declarat că bunica dumneaei purta un costum popular foarte interesant alcătuit din: rochie de lână roșie cu dunguțe negre în partea din față, de pe piept până jos la poale, fiind lungă până la glezne și largă;……… în picioare se purtau meși sau stârlici cu botul roșu, făcuți din fesurile roșii vechi … în stare bună, fesurile roșii se purtau pe cap și făceau parte din găteala capului alături de năframă, batic sau tulpan, broboadă – în funcție de anotimp…..
Astfel, fesul roșu este întâlnit și în alte zone ca Vrancea, Prahova și Bacău, însă, în zona noastră era dăruit împreună cu năframa pentru găteala capului de către nașă tinerei mirese în momentul când, în timpul nunții fiind, miresei i se dădea jos coronița de mireasă. Astfel, era marcat statutul de femeie măritată al miresei. În timp, obiceiul fesului nu s-a mai păstrat întrucât acesta era purtat doar de femeile în vârstă și căsătorite, probabil într-o ultima încercare de a mai păstra tradiția veche. Tradiția continuă totuși și astăzi, chiar și la oraș, dar modificată. Așa că, la orice nuntă există un moment, spre dimineață (legatul miresei) când miresei i se iau coronița și voalul de pe cap și i se pune un batic, semnificația fiind aceeași ca în vechime.” (R. Vișan, „Costumul popular…”, în Analele Buzăului, VII/2015, p. 324).
În colecțiile secției de etnografie există fesul roșu cu canaf negru prins central în partea superioară. Demnă de menționat este și asemănarea acestui fes cu cel turcesc, însă e de înțeles dacă ținem cont de trecutul nostru istoric cu Imperiul Otoman.
Obiectul face parte din colecția de etnografie a Muzeului Municipal, inv. 2180, fiind achiziționat la 19.06.1990 și poate fi vizionat la Muzeul Municipal în luna iulie 2019.

Detalii

Începe:
2 iulie, 2019
Se termină:
31 iulie, 2019
Categorii Eveniment:
,

Organizator

Muzeul Municipal Râmnicu Sărat
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Municipal Râmnicu Sărat
Str. Primăverii nr. 4
Râmnicu Sărat, Buzău 125300 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare