Loading Events

« All Events

Reșița: Obiectul lunii noiembrie 2022 la Muzeul Banatului Montan: Mapa de corespondență datând din 1899

2 November - 30 November

Obiectul lunii noiembrie este o Mapa de corespondență datând din 1899, un exemplar rar, prin frumusețea și atenția detaliului. Aparține cu siguranță unui atelier al Imperiului austro-ungar, cu autor necunoscut însă. Erau multe atelierele care la sfârșitul sec. al XIX-lea se întreceau să redea eleganța și să etaleze frumosul celor mai comune obiecte, fie că era vorba de casă, birou, ateliere de lucru. Era o grijă specială acordată formei de prezentare, tipică perioadei de liberalizare culturală, manifestată pregnant în universul multinațional și cosmopolit al Imperiului.

O estetică furibundă a cuprins atunci toate palierele creației: muzică, artă, literatură, arta decorativă, teatru. Renașterea culturală a sec. al XIX-lea s-a manifestat în toate domeniile, iar grija acordată decorării obiectelor, unele din cele mai comune, afișele, cărțile poștale a și determinat apoi apariția artei Secession. În a doua jumătate a sec. XIX familiile burgheze își etalau bunăstarea prin achiziții de piese decorative sau alte producții ale creației artistice. Multă opulență, forme deosebite, culori, strălucire, au început să fie cerute în atelierele de manufactură de către cei care doreau să-și etaleze prosperitatea.

A fost un Fin-de-siècle grandios, un crepuscul cu multă lumină care nu anunța deloc sfârșitul imperiului și mai ales perspectiva unei confruntări sângeroase care a rămas în literatura de specialitate sub numele sinistru de Marele război. Nici o îndoială privind excelența piesei care aparține stilului Europei Centrale, un stil european atent la funcționalitate și design. Mapa de corespondență/documente este din pluș vișiniu, iar interiorul are o filă de hârtie pânzată de culoare crem. Coperta principală este decorată cu aur coloidal, având în centru o monogramă încadrată într-un medalion cu motive vegetale și florale, unde se află și anul 1899. În cele patru colțuri sunt monturi cu aceleași motive, iar coperta secundară are patru butoni aurii în cele patru colțuri.

Dr. Carmen Albert

Bibliografie

Michael Pollak, Viena 1900, o identitate rănită, Iași, 1998.
Ute Frevert, H-G Haupt, Omul secolului al XIX-lea, Iași, 2002.

Venue

Muzeul Banatului Montan Reșița
Bd. Republicii nr. 10-12
Reșița, Caraș-Severin 320151 Romania
+ Google Map
View Venue Website