Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

România: cinci poveşti identitare, cu iz străvechi, dar cu planuri noi

25 august, 2013

Identitate, Tradiție, Bunăstare locală, proiectul Fundației PACT de revitalizare a tradițiilor în mediul rural din sudul României, se află la final. Am lucrat cu grupuri de cetățeni din cinci comunități pentru a-i ajuta să cercetaze cultura tradițională a locului lor natal (rețetare, obiceiuri, tradiții, meșteșuguri, artele spectacolului etc.); în paralel, le-am dezvoltat abilități antreprenoriale, pentru ca ei înșiși să pornească inițiative de valorificare a acestor bogății locale, atât pe plan social, cât și economic.

Iată invitația la evenimentul final, prin care dorim să marcăm succesul și lecțiile învățate în ultimele luni, dar și să generăm idei noi, care să aducă mai aproape satul românesc de potențialul său real.

Timp de 10 luni, oamenii din comunităţile din Găujani (jud. Giurgiu), Cocorăştii Mislii (jud. Prahova), Cândeşti (jud. Dâmbovița), Spanţov (jud. Călărași) și Făcăeni (jud. Ialomița) au fost în căutarea poveştilor identitare şi a tradiţiilor nu atât de cunoscute de la ei din comunitate. Joi, 29 august, la Coftale ( Str. Prof. Ștefan Mihăileanu nr. 42), de la ora 11.00, vă aşteptăm cu cinci poveşti identitare, cu iz străvechi, dar cu planuri noi, născute în cadrul proiectului Identitate, Tradiţie, Bunăstare locală.

Acest proiect a îmbinat tradițiile locale cu bunăstarea pe termen lung, încurajând oameni cu iniţiativă de la sat, pasionați de moștenirea culturală a plaiurilor natale, să creeze o viziune pentru viitorul comunității lor. Ei au cercetat, s-au documentat, astfel încât acum pot clădi afaceri sociale în comunitate care au rădăcini solide în specificul lor local. Dincolo de aceasta, portofoliile de cultură tradițională create chiar de către localnici, cu implicarea comunității și sprijinul avizat al Centrelor Județene pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale aferente, servesc mai departe promovării acestor localități, atât în rândul membrilor lor, cât și în exteriorul comunităților, deschizând noi orizonturi și oportunități de dezvoltare.

Joi vom afla ce piese importante din cultura tradiţională locală au reuşit să recupereze cele 5 comunităţi, vom putea dezbate împreună cum acestea pot deveni o metodă de înnoire a comunităţii și cum pot contribui la bunăstarea generală. Oamenii adevărați pe care-i veți auzi povestind despre tradițiile locului în care s-au născut și despre cum îşi doresc să le valorifice sunt dornici să intre în dialog cu ideile şi experienţa dumneavoastră și să vă implice în viziunea şi planurile lor de viitor.

Alături de Fundația PACT – Parteneriat pentru Acțiune Comunitară și Transformare – în proiectul „Identitate, Tradiţie, Bunăstare locală” – au mai fost şi Centrele Judeţene de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale din Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa şi Prahova, partenerii noștri în acest proiect.

Pentru detalii suplimentare despre eveniment și pentru confirmare de participare, vă rog să ne contactați pe adresa de e-mail: madalina@fundatiapact.ro sau la numărul de telefon: 0726 772 737, până pe 28 august 2013. Te aşteptăm!

Echipa PACT & partenerii: CJCPCT Călăraşi,CJCPCT Dâmboviţa, CJCPCT Giurgiu, CJCPCT Ialomiţa, CJCPCT Prahova.

Madalina Ene
Director de programe
Fundatia PACT – Parteneriat pentru Actiune Comunitara si Transformare
www.fundatiapact.ro
mobil: 0726 772 737

Details

Date:
25 august, 2013
Event Category:
Event Tags:
,