Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

România: Piese de teatru eveniment se joacă în licee și muzee

23 October, 2012

Piese de teatru eveniment se joacă în licee și muzee din România

În lunile octombrie și noiembrie tineri creativi, împreună cu muzeografi și artiști, dau viață patrimoniului muzeal în cadrul unor spectacole de teatru unicat. Pornind de la obiectele de patrimoniu selectate de tineri voluntari, artiști din București, Brașov și Sf. Gheorghe au realizat trei piese de teatru deosebite. Acestea se vor juca în lunile octombrie – noiembrie 2012 în licee și muzee din cele trei orașe.

Prima piesă care se prezintă publicului este Elena Mureșianu, epistolor. Pe baza discuțiilor cu tinerii brașoveni, s-a ales ca personajul principal al piesei să fie Elena Mureșianu, o femeie puternică, întreprinzătoare, artistă, luptătoare pentru drepturile femeilor și ale românilor în general, care a preluat conducerea uneia dintre cele mai importante publicații din Ardeal- Gazeta Transilvaniei. Cei interesați sunt așteptați la Brașov pentru a viziona această piesă astfel:

22 oct. 2012, orele 13.00 – Liceul Andrei Mureșianu

23 oct. 2012, orele 17.00 – Muzeul Casa Mureșenilor

Piesele de teatru sunt dezvoltate în cadrul proiectului Patrimoniu – o scenă pentru tineri, coordonat de Asociația Transcena și finanțat prin AFCN. Muzeele participante la acest proiect sunt muzee cu profile unicat în țară: Muzeul Casa Mureșenilor, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, și Muzeul de artă Vasile Grigore – pictor și colecționar.

Piesele de teatru create în cadrul proiectului se vor desfășura atât în muzeele participante, cât și în licee sau spații publice, pentru a asigura accesul unui public cât mai numeros. Acest proiect urmărește ca utilizând ca instrument spectacolul de teatru, să se ofere tinerilor o perspectivă diferită atât asupra patrimoniului cultural, cât și asupra muzeului însuși. Muzeul va deveni astfel o scenă a vieții și a istoriei, depășind prejudecată că muzeul este un spațiu plictisitor, plin de obiecte prețioase, dar care nu au relevanță în raport cu viața noastră, cu prezentul. Vom dovedi că tinerii pot deveni din vizitatori de muzeu – animatori ai patrimoniului deținut de acesta, din public pasiv – un promotor activ al valorilor culturale. – consideră Mihaela Murgoci, coordonatoarea proiectului.

Asociația TRANSCENA are ca scop educarea prin art ă a unui public larg, contribuind astfel la procesul de evoluție individuală în contextul dezvoltării sociale a acestui public. În acest context, echipa TRANSCENA a dezvoltat proiecte în care componenta de educaţie prin teatru a fost sprijinită de componenta de teatru social.

Muzeul Casa Mureșenilor (Brașov) este dedicat memoriei unor mari personalități brașovene. Vedeta muzeului este familia Mureșianu. Membrii acestei familii au locuit în Brașov, dar activitatea lor a avut un impact important asupra culturii române, precum și asupra vieții politice.

Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni (Sfântu Gheorghe) este unul dintre cele mai active muzee din România prin prisma dezvoltării de programe educaționale non-formale. Muzeul se remarcp și prin cea mai modernă expoziție de arheologie din țară, cu reconstituiri 3D în mărime naturală, holograme și proiecții dinamice.

Muzeul de Artă Vasile Grigore – pictor și colecționar (București)reunește colecţia personală a maestrului Vasile Grigore. Colecțiile sale cuprind nu numai lucrări ale artistului, ci și piese din aproape toate domeniile artelor frumoase.

 

Mai multe detalii cu privire la proiect:

http://showmuz.wordpress.com

Coordonator proiect

Mihaela Murgoci

mihaela.murgoci@gmail.com

Responsabil PR:

Alexandra Zbuchea

alexandra.zbuchea@comunicare.ro

0745 370 007

Va asteptam!

Muzeul “Casa Muresenilor” Brasov

Piata Sfatului nr. 25

Tel./Fax: (40)268-477864

www.muzeulmuresenilor.ro

casa_muresenilor@yahoo.com

Details

Date:
23 October, 2012
Event Categories:
,
Event Tags:
,

Organizer

Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov
View Organizer Website

Venue

Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov
Piața Sfatului, nr. 25
Brașov, Brașov 500025 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.