- This event has passed.
România: Premiul Comitetului Naţional Român ICOM
28 iunie, 2012
Comitetul Naţional Român ICOM a organizat, în anul 2012, cea de a 13-a ediţie a concursului pentru Premiul Comitetului Naţional Român ICOM, premiu care este acordat autorului concepţiei tematice a unei expoziţii organizate în anul precedent, de un membru al Consiliului Internaţional al Muzeelor (ICOM) din România.
În acest an, juriul a fost alcătuit din: Radian Andreescu (cercetător științific, Muzeul Național de Istorie a României), Ion Blăjan (șef de secție, Muzeul Național al Țăranului Român), Raluca Iulia Capotă (expert, Ministerul Culturii și Patrimoniului Național), Ovidiu Dumitru (director general, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi), Ligia Fulga (director, Muzeul de Etnografie Brașov, secretar al Comitetului Național Român ICOM), Rodica Ioana Ghilea (grafician), Cornelia König (muzeograf, Muzeul Naţional „Vasile Grigore – pictor şi colecţionar“), Virgil Ştefan Niţulescu (director general, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, preşedintele Comitetului Naţional Român ICOM) și Florin Sicoie (director, Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus“, membru în Biroul Comitetului Naţional Român ICOM).
Au fost înscrise în concurs opt expoziţii, dintre care, trei expoziții permanente și cinci expoziții temporare, după cum urmează:
- Muzeul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului de la Mănăstirea Curtea de Argeș, organizat de Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului; concepție tematică: Sorin Sebastian Duicu.
- Foișorul Bellu, organizat de Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova la Urlați; concepție tematică: Lia Maria Voicu și Gabriela Nicolau.
- Sectorul de instalații tehnice populare acționate de apă, organizat de Muzeul Maramureșului, la Sighetu Marmației; concepție tematică: Mihai Dăncuș.
- Nicolae Grigorescu (1838 – 1907) – Epoca impresionismului în România de Monica Enache și Valentina Iancu, organizată de Muzeul Național de Artă al României, la Sala de expoziții a Primăriei orașului Bruxelles.
- Arta cositorului în colecțiile Muzeului Național de Artă a României de Carmen Tănăsoiu și Adriana Adam, organizată de Muzeul Național de Ară al României, la București.
- Pâinea și vinul de Viorica Croitoru – Capbun și Magdalena Petre – Filip, organizată de Muzeul Agriculturii, la Slobozia.
- Memorie culturală. Documentarea patrimoniului – secolele XVIII – XXI de Maria Ordeanu, organizată de Muzeul Naţional Brukenthal, la Sibiu.
- Salonul național de restaurare MATCONS 2011, de Alina Maria Gărău şi Simona Violeta Gheorghe, organizată Muzeul Olteniei, la Craiova.
Juriul a constatat că toate cele opt expoziţii îndeplinesc condiţiile de înscriere la concurs, între care: să fi fost deschise în anul 2010 şi să fi avut drept autori ai concepţiilor tematice sau drept organizatori, membri ai Comitetului Naţional Român ICOM. Totodată, a fost remarcată valoarea deosebită a tuturor expozițiilor înscrise în concurs, mai ridicată decât la oricare dintre edițiile precedente.
După încheierea dezbaterilor privind fiecare expoziţie în parte, juriul a hotărât să acorde o menţiune doamnei Maria Ordeanu, pentru originalitatea concepției tematice a expoziției Memorie culturală. Documentarea patrimoniului – secolele XVIII – XXI , organizată de Muzeul Național Brukenthal, la Sibiu, în perioada 6 septembrie – 9 octombrie 2011.
Premiul Comitetului Naţional Român ICOM pentru expoziţii temporare a fost acordat doamnelor Carmen Tănăsoiu și Adriana Adam, pentru expoziţia itinerantă Arta cositorului în colecțiile Muzeului Național de Artă a României, organizată de Muzeul Național de Artă al României, la București, în perioada 22 decembrie 2011 – 27 mai 2012.
Premiul Comitetului Naţional Român ICOM pentru expoziţii permanente a fost acordat domnului Mihai Dăncuș, pentru Sectorul de instalații tehnice populare acționate de apă, inaugurat la Muzeul Maramureșului, din Sighetu Marmației, la 30 aprilie 2011.
Preşedintele Comitetului Naţional Român ICOM
Dr. Virgil Ştefan NIŢULESCU