Loading Events
 
 

 

Comitetul Național Român ICOM își exprimă solidaritatea cu specialiștii din muzeele Bosniei și Herțegovina, unde Muzeul Național, din Sarajevo, a fost închis pentru public, în urmă cu șase luni, după 124 de ani de existență.

Comunitatea mondială a muzeelor a proclamat ziua de 4 martie 2013 drept Ziua Solidarității Muzeelor, în situația în care alte șase instituții muzeale de rang național din Bosnia și Herțegovina urmează să fie închise publicului, drept urmare a faptului că Guvernul acestei țări nu a reușit să găsească resursele financiare necesare derulării normale a activității.

Așa după cum se știe, în Bosnia și Herțegovina nu există un minister al Culturii la nivel federal, activitatea culturală fiind lăsată în grija Ministerului Afacerilor Interne, care are cu totul alte priorități.

Din păcate, patrimoniul cultural extrem de divers pe care Muzeul Național din Sarajevo îl deține a devenit, astfel, inaccesibil publicului.

Muzeele din România sunt extrem de îngrijorate de această situație, cu atât mai mult cu cât suntem confruntați, și în țara noastră, cu pierderea a numeroase spații muzeale, fără ca autoritățile publice, cu deosebire, cele locale, să ia măsurile necesare pentru punerea la adăpost a patrimoniului și pentru edificarea unor noi clădiri, dar și cu drastice reduceri bugetare în exercițiul financiar curent.

Nutrim speranța că nu va fi nevoie ca, într-o zi, muzeele din alte țări să fie nevoite să își exprime solidaritatea cu cele din România și că, în cel mai scurt timp posibil, Muzeul Național din Sarajevo va fi redeschis..

Dr. Virgil Ștefan NIȚULESCU

PREȘEDINTE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *