Loading Events

« All Events

Rupea: expoziția „Plugarul, obicei agrar de primăvară”, Muzeul Etnografic „Gh. Cernea”

25 aprilie - 31 iulie

Plugarul, obicei agrar de primăvară
Muzeul de Etnografie Brașov vă invită joi, 25 aprilie 2024, ora 13,00 la vernisajul expoziției „Plugarul, obicei agrar de primăvară” care se va deschide la Muzeul Etnografic „Gh. Cernea” din Rupea, str. Republicii nr. 191.
Agricultura a constituit ocupația de bază a omului din cele mai vechi timpuri. Lucratul pământului era un adevărat ritual impus de un calendar agricol respectat cu strictețe. De-a lungul timpului, lumea arhaică a dedicat muncii agricole versuri, cântece și diverse manifestări folclorice.
Inspirat din truda și hărnicia țăranilor, Plugarul este cel mai important obicei agrar de invocare a fertilității desfășurat primăvara în majoritatea satelor din Țara Oltului. Prin acest obicei, comunitatea rurală sărbătorea primul fecior sau bărbat care ieșea cu plugul la arat.
Deși în trecut, Plugarul era sărbătorit în prima zi a lunii martie sau de Sf. Gheorghe, astăzi întreaga manifestare se desfășoară a doua zi de Paști fiind un atribut al cetei de feciori care își continuă activitatea în cadrul acestui ritual de primăvară.
Expoziția „Plugarul, obicei agrar de primăvară”, aduce în atenția publicului, manifestarea obiceiului practicat și astăzi în câteva sate din Țara Oltului, secvențe din cadrul obiceiului prezentate prin imagini dar și diversitatea uneltelor folosite de țărani în trecut pentru cultivarea pământului și recoltarea cerealelor.
Vă invităm să fiți alături de noi!

Details

Start:
25 aprilie
End:
31 iulie
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=1000440472081948&set=a.663154052477260

Organizer

Muzeul de Etnografie Brașov
View Organizer Website

Venue

Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” Rupea
Str. Republicii, nr. 191
Rupea, Brașov Romania
+ Google Map