Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Satu Mare: SMARANDA MILU NÉMETHI – … încă un popas printre Lucruri mărunte

12 iulie, 2019 - 19 iulie, 2019

 

Născută la Carei în 16 iulie 1981, Smaranda a fost eleva Liceului de Artă Aurel Popp din Satu Mare, unde s-a situat în fruntea listei celor admişi, iar mai apoi studentă la Academia de Arte şi Design din Cluj Napoca, secţia de pictură.
Talentul ei a fost evident încă din gimnaziu, când a fost descoperită de profesoara Ordódi Ema, iar mai târziu, la şcoala superioară i-au fost apreciate şi calităţile de grafician, care, i-au facilitat accesul profesional în domeniul publicităţii, respectiv funcţia de Art director la Leo Burnett, Bucharest, Sister Bucureşti, Gav Bucureşti şi Creative director la HYBRID – Creative Studio. Dar marea ei pasiune a rămas pictura de şevalet.
Pregătirea ei profesională s-a completat cu experienţa dobândită la Accademia de Belle Arti e Restauro Abadir din Palermo, unde şi-a însuşit şi ştiinţa restaurării. De asemenea a urmat un master în publicitate la UBB Cluj Napoca.
Activitatea ei artistică s-a configrat ca dihotomie a două perioade: Înainte şi După, bulversată de un dignostic „nemilos”. Înainte, o pictură a speranţei, a emoţiilor, realizată pe mari dimensiuni, frecvent compuneri de mai multe module, caracterizată de forţa culorii, iar După, stilul se schimbă, culoare devine pastelată, evanescentă, pentru a reda o întoarcere a artistei la minunatele zile ale copilăriei.
A fost prezentă în expoziţii personale şi de grup în România la Bucureşti, Cluj Napoca, Braşov, Satu Mare, Carei, iar în străinătate în Franţa, Italia şi Ungaria. A făcut ilustraţie de carte la Editura Dacia, Editura Eikon şi la revista Poesis. Cicluri de lucrări: Preludiu, Mizeria umană, Norii, Sirene, Comunicare, Lucruri mărunte.
Activitatea creativă a artistei plastice se desfăşura în atelierul propriu din curtea casei părinteşti şi la Bucureşti, unde se stabileşte şi unde leagă o trainică prietenie cu pictorul sătmărean la origini, Vasile Pop Negreşteanu.
Timpul pentru Smaranda n-a mai avut răbdare, răpindu-ni-o la 13 martie 2019, la Bucureşti, în braţele mamei sale, Stela Némethi, care a hotărât, într-un gest de supremă nobleţe, să doneze muzeului sătmărean creaţiile fiicei sale, pentru eternizare.
Invităm pe toţi iubitorii de artă, care au cunoscut-o sa nu, la o întâlnire spirituală cu Smaranda, pe simezele Muzeului de Artă din Satu Mare, vineri 12 iulie 2019, Piaţa Libertăţii nr. 21.

Details

Start:
12 iulie, 2019
End:
19 iulie, 2019
Event Category:

Organizer

Muzeul Județean Satu Mare
Phone
0261.737.526
View Organizer Website

Venue

Muzeul de Artă Satu Mare
Piaţa Libertăţii nr. 21
Satu Mare, Satu Mare 440014 Romania
+ Google Map
View Venue Website