Loading Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

#scamacasa: Muzeul Naţional de Artă al Moldovei lansează o provocare:

23 aprilie - 15 mai

Dragi prieteni, în această perioadă complicată pentru noi toți, ne-am dorit să Vă lansăm o provocare: cu obiectele care le aveți prin casă Vă îndemnăm să Vă puneți imaginația la încercare, să cereți ajutor de la copii, nepoți și să încercați să reproduceți „Natura statică” realizată de artistul plastic Ivan Hruțkii în 1837, lucrare din Colecția de Artă Universală a Muzeului Național de Artă al Moldovei.

Dragi prieteni, în această perioadă complicată pentru noi toți, ne-am dorit să Vă lansăm o provocare: cu obiectele care…

Publicată de Muzeul Naţional de Artă al Moldovei pe Miercuri, 22 aprilie 2020

Noi am fost primii! Dar, cu siguranță, Dvs veți reuși mult mai bine!
Ivan Hruțkii s-a născut în data de 8 februarie 1810 în orașul Ulla, provincia Vitebsk (acum teritoriul Republicii Belarus) în familia unui preot greco-catolic.
La sfârșitul anilor 1820 Hruțkii începe studiile la Academia de Arte din Sankt-Petersburg.
Fiind student, Hruțkii a practicat mai multe genuri de artă, dar a excelat în două dintre ele: natura statică și portretul. Cele mai timpurii lucrări semnate de artist datează din anul 1832.
În prezent, lucrările artistului se păstrează, în mare parte, în colecția Muzeului Național de Artă din Belarus, în colecțiile Galeriei Tretyakov, a Muzeului Rus de Stat din Sankt-Petersburg și a Muzeului Național din Varșovia, cât și în numeroase colecții private.
În aproape toate naturile sale statice artistul folosește același set de obiecte:
lădițele din lemn de brad și coșurile de răchită umplute cu fructe din pădure sau din grădină, strugurii, piersicile care amintesc de mediul rural, dar, în același timp, în prim plan, un element caracteristic al tradiționalului „mic dejun de lux” olandez – o lămâie cu coaja tăiată în formă de spirală. Fructele sunt poziționate alături de bibelouri care întruchipează confortul casei: un pahar de post de vază, un sfeșnic etc.
Natura statică din colecția muzeului nostru a fost achiziționată în anul 1950 în baza deciziei Comisiei de achiziții, provenind din colecție privată.
O perioadă îndelungată s-a păstrat în depozit, starea de conservare fiind precară.
Apoi a urmat o etapă destul de anevoioasă de restaurare capitală: curățare, restabilire a stratului cromatic, etc., de care s-a îngrijit doamna Elena Grigorașenco, Șef Secție Restaurare din cadrul MNAM.
În anii 2000 lucrarea, recent restaurată, a fost expusă în expoziția permanentă de Artă Universală unde se află și astăzi.
#ReproducemArta #ÎnCondiţiiCasnice #StaţiAcasă

Detalii

Începere:
23 aprilie
Se termină:
15 mai
Eveniment Category:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *