- This event has passed.
SCURT GHIDAJ VIRTUAL LA MUZEUL HĂRȚILOR (9)
22 mai, 2020 - 31 mai, 2020
Dragi prieteni, astăzi vă prezentăm ultima sală de vizitare a Muzeului Hărţilor, aflată la etajul II.
📍 Pe PANOUL DIN STÂNGA avem HĂRŢI DE RĂZBOI, unde se remarcă lucrarea „CARTE DU THÉÂTRE DE LA GUERRE”, ce ilustrează războiul Ruso-Turc din Crimeea (1853 – 1856), realizată de editorul francez J. E. Dopter la Paris. Este o hartă spectaculoasă, pe margini sunt ilustrate scene din zonele de conflict, soldaţi călare şi sunt desenate busturile conducătorilor celor două puteri aflate în conflict: ţarul Nicolae I şi prinţul Menschikoff, în stânga, Abdul Medjid şi Omer Pascha, în dreapta.
Alăturat avem lucrări precum Bătălia de la Târgovişte, Bătălia de lslaz, scene din Războiul de Independenţă al României (Canonada de la Calafat, Bătălia de la Griviţa, scenă din spital, scenă cu Osman Pasha, Marele Duce Nicolai al Rusiei şi principele Carol I).
📍 Pe PANOUL DIN DREAPTA şi în capătul sălii avem hărţi vechi din secolele XVII – XIX ale Ţărilor de Jos (Olanda, împreună cu teritoriile înconjurătoare Belgia şi regiuni ale Germaniei), regatului Borusia (numele latin al Prusiei), ale unor regiuni ale Germaniei, ale fluviului Rin, apoi hărţi ale Marii Britanii şi Irlandei.
📍 O HARTĂ A IRLANDEI pe două foi, editată în sec. al XIX-lea de cartograful Daniel Lizars la Edinburgh, a fost dăruită Muzeului Hărţilor de către dl. Bertie Ahern, prim-ministrul Irlandei, în 2003, când domnia sa a făcut o vizită muzeului.
📍 👧👦📚 Datorită spaţiului generos al sălii, aici a fost amenajat COLŢUL DE LECTURĂ al Muzeului Hărţilor, unde copiii cu vărste între 3 şi 12 ani pot descoperi cărţi de aventuri, cărţi despre exploratori sau călătorii, atlase, toate selectate atent şi care fac trimitere la hărţi sau alte lucrări şi obiecte din patrimoniul muzeului. O etichetă aflată în fiecare volum descrie cartea şi trimite la lucrări pereche, într-un joc al indiciilor ce îi ajută pe copii să descopere muzeul într-un mod jucăuş şi antrenant.
(Ne este foarte dor să vedem vizitatorii trecând pragul muzeului nostru.
Vor fi nişte precauţii, din cauza pandemiei, însă dorim să ştiţi că vă aşteptăm cu tot dragul, după redeschiderea muzeului publicului.)
_________
📸 FOTOGRAFII realizate de echipa Muzeului Hărţilor şi de fotograful © Catalin Chiriloi
https://www.facebook.com/chiriloi.catalin