Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Sf. Gheorghe: expoziţia tematică: “Dacii din Curbura Carpaţilor”

2 July, 2009 - 10 October, 2009

Începând din data de 2 iulie 2009 Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni deschide o nouă expoziţie tematică: „Dacii din Curbura Carpaţilor”.

La organizarea sa au participat 5 muzee: Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Judeţean Buzău, Muzeul Judeţean de Istorie Braşov şi Muzeul Brăilei.

„Expoziţia reuneşte, pentru prima dată, piesele cele mai reprezentative descoperite în cinci staţiuni situate de-o parte şi de alta a lanţului montan Carpaţii de Curbură, respectiv pe cele de la Cârlomăneşti – „Cetăţuia”, Pietroasa Mică – „Gruiu Dării”, Olteni – „Cariera de nisip”, Covasna – „Cetatea Zânelor” şi Racoş – „Tipia Ormenişului”. Pe lângă acestea sunt incluse şi două tezaure excepţionale (în replică), reprezentative pentru această zonă, şi anume tezaurele dacice de la Surcea, jud. Covasna, şi Sîncrăieni, jud. Harghita. Diferite ca mod de organizare şi funcţionalitate (aşezare deschisă şi necropolă la Olteni, aşezare fortificată la Cârlomăneşti, cetate la Covasna, zone sacre la Pietroasa Mică – Gruiu Dării şi la Racoş), cele cinci situri pe care se pune accent prezintă, prin artefactele descoperite, omogenitatea şi unitatea culturii daco-getice dar şi diversitatea rezultată din manifestările economice, sociale şi spirituale zonale şi locale. Ca perioadă de existenţă ele sunt contemporane, cu maximă dezvoltare în sec. I a. Chr. – I p. Chr., excepţie făcând doar aşezarea cu necropola aferentă de la Olteni, jud. Covasna, a cărui locuire se datează în sec. IV – III a. Chr. Aceasta din urmă, deşi mai timpurie, este de referinţă pentru urmărirea în timp a evoluţiei artefactelor folosite de daco-geţi. De altfel, situl de la Olteni este o apariţie insolită în spaţiul intracarpatic, descoperirile de aici dând speranţa apariţiei unor aşezări similare şi în alte zone din Transilvania, nedepistate până acum din cauza carenţei cercetărilor şi nu a inexistenţei lor.

Deşi semnificative ca importanţă pentru perioada pre-clasică şi clasică a civilizaţiei dacice, cele cinci situri prezente în expoziţie, sunt doar o mică parte din ceea ce însemnat zona respectivă în epoca dacică. Cercetările arheologice sumare, sondajele şi descoperirile întâmplătoare au evidenţiat un număr mare de aşezări şi fortificaţii, cu o viaţă economică şi socială înfloritoare, atât în curbura internă cât şi în cea externă a Carpaţilor.” (dr. Viorica Crişan, coordonator proiect)

Expoziţia va putea fi vizitată la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni până în data de 10 octombrie 2009, după care va fi expusă la Muzeul Judeţean Buzău.

Program de vizitare: Marţi – Sâmbătă: 9:00 – 17:00

Duminică: 9:00 – 15:00

Luni: închis

Preţul biletului de intrare: 1 leu – copii, elevi, studenţi, pensionari; 2 lei – adulţi

Pentru grupuri organizate programările se fac la numărul de telefon 0267 – 314139.

Pentru mai multe informaţii vă rugăm să contactaţi Biroul Relaţii Publice şi Marketing al MNCR (muzeograf Deák Andrea, e-mail: deakandrea.mncr@gmail.com) sau vizitaţi site-ul muzeului: www.muzeul-carpatii-rasariteni.ro.

Andrea Deák
Muzeograf
Muzeul National al Carpatilor Rasariteni
Sf. Gheorghe, Str. Gabor Aron nr. 16
jud. Covasna
Tel/fax: 0267-314139;

Prezentarea muzeului în evidenţa CIMEC

Details

Start:
2 July, 2009
End:
10 October, 2009
Event Category:
Event Tags:
,

Organizer

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni – Sfântu Gheorghe
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni – Sfântu Gheorghe
Str. Gabor Aron nr.16
Sfântu Gheorghe, Covasna 520008 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.