Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Sf. Gheorghe: Noaptea Muzeelor la Muzeul Naţional Secuiesc

24 June, 2011

Noaptea Muzeelor la Muzeul Naţional Secuiesc din Sf.Gheorghe

Pe 24 iunie 2011, între orele17.00-24.00 Muzeul Naţional Secuiesc din Sf.Gheorghe organizează program în cinstea Nopţii Muzeelor. Tema: liliecii. Responsabil ştiinţific: Levente Barti.
17.00-24.00 Curtea muzeului: concert şi jocuri în limba maghiară, identificarea liliecilor cu detectorul de ultrasunete.

18.00-22.00 În clădire: ateliere de pedagogie muzeală, miniexpoziţie de oase de lilieci; basm de seară şi prezentare despre lilieci (în limba maghiară).
După orele 17.00 participarea la programe şi vizitarea expoziţiilor este gratuită!

Publicul poate vizita următoarele expoziţii permanente:

Expoziţia Etnografică

Expoziţia propune vizitatorilor o incursiune prin istoria meşteşugurilor populare specifice zonei. Expoziţia prezintă meşteşugurile cele mai răspândite din zonă, în strânsă legătură cu satele în care acestea se practicau. Valoarea etnografică a Expoziţiei este sporită şi prin două machete reprezentative pentru arhitectura vernaculară din zonă, precum şi prin trei interioare ţărăneşti şi un tavan pictat bisericesc. La etajul al doilea este o expoziţie mai eclectică: aici sunt expuse obiecte legate de prelucrarea firului şi a pielii, precum şi o expoziţie despre obiceiurile ce ţin de etapele fundamentale din viaţa omului.

Secţia în aer liber oferă spre vizitare: casa amenajată din Armăşeni-Ciuc (1767), colecţia de porţi populare secuieşti (cu porţi sculptate din 1733, 1761, 1763, 1830, 1875) şi stâlpi funerari de lemn.

Expoziţia S.O.S. natura

Expoziţia prezintă câteva specii de plante rare, ocrotite prin lege (bibilică, narcise, bulbuci, floare de colţ etc.) sau pe cale de disparţie. Lumea colorată, variată a insectelor este prezentată sistematic vizitatorilor, iar vertebratele grupate după biotop.

Expoziţia de geologie, Mineralogie şi petrografie

Expoziţia de paleontologie: Mamifere pliocene şi cuaternare din zonă

Expoziţia In memoriam Gábor Áron (1814-1849)

Expoziţia este un omagiu adus eroilor care, în 1848-1849, au făcut prin locurile noastre istorie europeană.

Expoziţia Secuii. Apărătorii creştinătăţii

Clădirea Muzeului a fost construită după planurile lui Károly Kós, renumit arhitect din mişcarea organic-tradiţionalistă, de anvergură mondială, iniţiată de britanicii din Arts and Crafts şi de arhitecţi finlandezi, cu reprezentanţi până în SUA şi Canada. Kós s-a inspirat din tradiţiile arhitecturii medievale ardelene şi ale arhitecturii populare. Decoraţia interioară şi mobilierul au fost concepute în acelaşi spirit, însă unele elemente – între care şi balustrada scării, din fier forjat – au fost finalizate abia acum, nu demult.
Muzeul a însemnat totdeauna spaţiu de întâlnire pentru valoroşi oameni de cultură.

Vă invităm să vizitaţi magazinul MNS, care oferă publicaţii, cataloage, CD-uri şi vederi.

Cu respect,

Tamás Tünde

secretariat MNS

Details

Date:
24 June, 2011
Event Category:
Event Tags:
,

Organizer

Muzeul Naţional Secuiesc – Sfântu Gheorghe
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național Secuiesc – Sfântu Gheorghe
Str. Kós Károly nr. 10
Sfântu Gheorghe, Covasna 520055 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.