Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Sf. Gheorghe: Tabăra de arheologie experimentală Pauleni Ciuc-Ciomortan, judeţul Harghita

5 March, 2010 - 30 April, 2010

Începând din data de 5 martie 2010 Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni va deschide o nouă expoziţie tematică: „Tabăra de Arheologie Experimentală Păuleni Ciuc-Ciomortan, jud. Harghita”.

În mileniile V – IV î. Hr., Europa Răsăriteană cunoaşte o deosebită înflorire a civilizaţiei eneolitice (epoca cuprului). Între creaţiile strălucite de aici se remarcă Cultura Cucuteni-Ariuşd-Tripolie, ale cărei urme s-au descoperit de arheologi şi în judeţele Covasna (în localitatea Ariuşd) şi Harghita (în localitatea Păuleni Ciuc- Ciomortan).

Expoziţia prezintă tabăra de arheologie experimentală organizată în vara anului 2009 de Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni şi Asociaţia Cultural Ştiinţifică „Carpaţii Răsăriteni”, cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional.

Tabăra s-a desfăşurat în apropierea sit-ului arheologic de la Păuleni Ciuc-Ciomortan, „Dâmbul Cetăţii” (judeţul Harghita). Organizată în 3 perioade consecutive, 09 – 16, 16 – 23 şi 23 – 30 august, la tabără au participat 36 de elevi de gimnaziu şi liceu din judeţele Covasna şi Harghita. Elevii au ajuns să cunoască tainele arheologiei ca ştiinţă, şi ale civilizaţiei eneolitice ca perioadă de referinţă, într-un mod accesibil şi interactiv.

Expoziţia prezintă tabăra sub toate aspectele sale, cu activităţile organizate în cadrul acesteia, incluzând totodată şi rezultatele experimentelor arheologice, obiectele create de elevi, în diverse stadii de lucru.

Experimentele şi atelierele desfăşurate în tabără sunt reconstituite în sălile de expoziţie, ele fiind acum accesibile tuturor. Astfel, o mică parte din experienţa elevilor participanţi va fi împărtăşită publicului larg, atelierele „Războiul de ţesut al cucutenienilor”, „Săpături arheologice” (realizarea documentaţiei de teren), „Vase şi obiecte ceramice” (modelajul manual al lutului) şi jocul „Cucutenianul din umbră” constituind partea interactivă a expoziţiei pe care o oferim gratuit vizitatorilor noştri.

Toate aceste ateliere vor fi coordonate de specialiştii din muzeu, care vor asigura şi ghidajul în expoziţie, oferind astfel acces la o vastă cantitate de informaţie ştiinţifică legată de Cultura Ariuşd – Cucuteni.

Expoziţia va putea fi vizitată la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni până la sfârşitul lunii aprilie 2010.

Expoziţia este deschisă publicului de marţi pană sâmbătă, de la ora 9:00 la 17:00, duminică 9:00 – 15:00, preţul biletului de intrare fiind de 2 lei pentru adulţi şi 1 leu pentru elevi. Ghidajul pentru grupuri organizate se asigură în funcţie de programare, la nr. de telefon 0267 – 314139. Profesorii însoţitori nu plătesc taxa de intrare.

Menţionăm că programarea este necesară pentru desfăşurarea în condiţii optime a vizitării expoziţiei, spaţiul nostru, dar şi perioada de vizitare, fiind foarte limitate. De asemenea, participarea la ateliere se va face cu o programare prealabilă, durata fiecăruia dintre ele fiind de circa 1 oră, pentru a se evita suprapunerea grupurilor de elevi.

Pentru mai multe informaţii pot fi contactaţi telefonic 0267/314139 sau prin e-mail muzeografii Dan Buzea buzealuci@yahoo.com şi Andrea Deák: deakandrea.mncr@gmail.com.

Andrea Deák
Muzeograf, sef – sectie
Muzeul National al Carpatilor Rasariteni
Sf. Gheorghe, Str. Gabor Aron nr. 16
jud. Covasna
Tel/fax: 0267-314139; 0721230256

Prezentarea muzeului în evidenţa CIMEC

Details

Start:
5 March, 2010
End:
30 April, 2010
Event Category:
Event Tags:
, , ,

Organizer

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni – Sfântu Gheorghe
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni – Sfântu Gheorghe
Str. Gabor Aron nr.16
Sfântu Gheorghe, Covasna 520008 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.