Loading Events
 
 
BALADA  FUMULUI  DE  ȚIGARĂ
Expoziția Muzeului Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe le propune vizitatorilor o scurtă incursiune în istoria tutunului și a fumatului. O istorie care în Transilvania începe în secolul XVII, Secuimea devenind în veacul următor un punct important pe hartă, prin cel mai faimos soi de tutun din Ardeal, cel cultivat în Simeria, iar mai târziu prin Fabrica de Tutun din Sfântu Gheorghe – cu o poveste spectaculoasă, care începe în 1897 şi se încheie în 2011, când îşi închide definitiv porţile. Fumatul are o istorie culturală imensă, iar Expoziţia din Sfântu Gheorghe reface câteva din legendarele sale momente, prin prezentarea salonului de fumat romantic,  a faimoasei Colecţii de pipe a Muzeului Național Secuiesc şi a numeroase obiecte din colecții publice și particulare. Desigur, Expoziţia se opreşte şi la consecinţele fumatului asupra sănătății, trecând şi prin cele mai importante teme legate de cultivarea plantei și de fumat.
Aşadar, Expoziţia Balada Fumului de Ţigară îşi aşteaptă vizitatorii la o confruntare cu un fenomen social şi cultural complex şi plin de contradicţii, care, de-a lungul secolelor a umplut visteriile statelor şi a provocat, deopotrivă, euforie şi furie. O expoziţie în care o să mai descoperiți narghileaua orientală, lulelele contelui Mikó Imre și ale revoluționarilor pașoptiști, portțigaretul scriitorului Kós Károly, iar mărcile de țigarete produse în Fabrica de Ţigarete din Sfântu Gheorghe or să răscolească amintirile fumătorilor.
Expoziția este organizată în Casa cu Arcade  din Sfântu Gheorghe (Piața Libertății nr. 7), este  deschisă până în 15 ianuarie 2022  şi poate fi vizitată zilnic, între orele 9–16, joi între 9–19, sâmbătă și duminică între 10–14!
Muzeul Național Secuiesc

Székely Nemzeti Múzeum
0267-312442

Details

Start:
4 November
End:
15 January, 2022
Event Category:

Organizer

Muzeul Naţional Secuiesc – Sfântu Gheorghe
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național Secuiesc – Sfântu Gheorghe
Str. Kós Károly nr. 10
Sfântu Gheorghe, Covasna 520055 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *