Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Sfântu Gheorghe: Minuni din lut. Colecţia de cahle a Muzeului Naţional Secuiesc

23 March, 2010 - 15 June, 2010

Muzeul Naţional Secuiesc vă invită la vernisajul expoziţiei

MINUNI DIN LUT”, în data de 23 martie 2010, orele 19.00

Pe teritoriul transilvănean cahla apare în secolul al xv-lea, schimbând treptat vatra liberă formată din nuiele împletite lipite cu lut, sau cahla oală, formată pe roata olarului.

În procesul formării artistice a cahlelor un rol important au jucat cahlarii anabaptişti (habani) din vinţul de jos, colonia lor fiind fondat de principele Gabriel Bethlen în anul 1622. Minunatele lor cahle, cu smalţ strălucitor şi cu stil de ornamentare proprie era deja în secolul al xvii-lea preferat de nobilii transilvăneni. Vatra habană avea o renume mare şi pe teritoriile locuite de secui.

În scaunele secuieşti pe lângă cahlele habane s-au bucurat de un mare renume şi cele săseşti. În secolul al xvii-lea căhlăritul meşterilor breslaşi din scaunele săseşti concura deja cu cel al habanilor. Arta cahlelor din Braşov, Sibiu, Drăuşeni sau Bistriţa, cu ornamentele renascentiste sau de stil baroc era admirată peste tot în ardeal. În scaunele secuieşti s-au răspândit mai ales piesele breslei din Braşov, influenţând treptat tehnicile şi motivele folosite de centrele de olari din zonă.

Expoziţia noastră, bazată exclusiv pe colecţia muzeului naţional secuiesc, are ca scop prezentarea centrelor secuieşti şi a acelor centre săseşti, ale căror piese erau răspândite în zona noastră. Prin motivele cele mai tipice se conturează acel cadru ornamental, în care fiecare centru secuiesc (târgu-secuiesc, herculian, chişmed etc.) Şi-a găsit propriul stil de exprimare.

Vă aşteptăm cu drag !

Prezentarea muzeului în evidenţa CIMEC

Details

Start:
23 March, 2010
End:
15 June, 2010
Event Category:
Event Tags:
, , ,

Organizer

Muzeul Naţional Secuiesc – Sfântu Gheorghe
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național Secuiesc – Sfântu Gheorghe
Str. Kós Károly nr. 10
Sfântu Gheorghe, Covasna 520055 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.