- This event has passed.
Sfântu Gheorghe: Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni anunţă încheierea proiectului intitulat „Împreună prin labirintul preistoric”
16 septembrie, 2012 - 1 noiembrie, 2012
Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni anunţă încheierea proiectului intitulat „Împreună prin labirintul preistoric”.
Proiectul cultural s-a desfăşurat în perioada 15 septembrie – 1 noiembrie 2012 şi a fost finanţat de către Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Partenerii muzeului, în realizarea acestui proiect, au fost: Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Covasna, Asociaţia Cultural-Ştiinţifică Carpaţii Răsăriteni.
Astfel, proiectul pe care l-am propus de această dată a avut ca scop principal aducerea copiilor instituţionalizaţi la muzeu, introducerea lor într-o atmosferă specifică, scoaterea acestor copii din mediul lor obişnuit, primirea lor la muzeu ca într-un un loc care le aparţine tuturor, care aparţine unei societăţi din care şi ei fac parte.
Pentru a le facilita accesul prin intermediul proiectului le-am asigurat acestor copii transportul la muzeu, lucru care ridica mari probleme în activitatea lor curentă, fiind de cele mai multe ori imposibil datorită situaţiei financiare limitate a caselor familiale.
De asemenea, cererea de astfel de acţiuni este în creştere, pedagogii şi directorii caselor familiale şi a centrelor de zi cu care s-a colaborat la proiectul anterior venind nu o dată cu solicitări de astfel de activităţi, şi, în măsura posibilităţilor, au asigurat participarea copiilor la acestea. Însă, aşa cum am menţionat, posibilităţile lor financiare de deplasare sunt reduse, astfel încât la activităţile pe care le derulăm la sediul muzeului au acces doar acei copii care sunt instituţionalizaţi în Sf. Gheorghe.
Noutatea pe care o aduce proiectul „Împreună prin labirintul preistoric” constă în faptul că el a oferit şansa tinerilor instituţionalizaţi de a lua parte la activităţile culturale ale comunităţii.
De asemenea s-a urmărit inter-relaţionarea dintre tinerii voluntari-mentori şi copiii instituţionalizaţi, punându-se accentul pe socializare, înlăturarea barierelor etnice, lingvistice şi sociale, munca de echipă.
Descoperirea unor talente nebănuite la tinerii incluşi în program, a unor abilităţi în vederea alegerii unei meserii, a unei profesii în domeniul artistic, ştiinţific, au reprezentat alte provocări ale acestui proiect.
Proiectul s-a adresat atât copiilor vorbitori de limba română cât şi celor vorbitori de limba maghiară, care se află în 12 centre de plasament şi case familiale din municipiul Sf. Gheorghe şi din localităţile Târgu Secuiesc, Ilieni, Cernat, Mereni şi Întorsura Buzăului.
Cei 170 de copii instituţionalizaţi, precum şi 10 tineri voluntari-mentori, beneficiari ai proiectului, au participat pe parcursul desfăşurării proiectului la următoarele activităţi:
1. vizitarea expoziţiei „Aşezarea preistorică Păuleni-Ciuc Dâmbul Cetăţii”, cea mai modernă expoziţie din România la momentul actual, din punct de vedere al tehnicilor high-tech şi de design de punere în scenă şi prezentare a rezultatelor cercetărilor arheologice şi a vestigiilor strămoşeşti;
2. ateliere de modelare manuală a lutului, cu tematică legată de expoziţia vizitată;
3. ateliere de pictură pe vase ceramice, cu tematică legată de expoziţia vizitată;
4.completarea caietului de lucru;
5. jocuri interactive de autocunoaştere, cunoaştere şi relaţionare.
De asemenea toţi copiii au primit atât diplome de participare cât şi pachete de rechizite-premii.
Proiectul a oferit posibilitatea ca Muzeul să se adreseze şi unor categorii defavorizate, oferind astfel acces acestora la informaţia culturală şi ştiinţifică, de această dată la propriul său sediu.
Iniţierea de către Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni a acestui proiect a venit din conştientizarea faptului că Muzeul, ca instituţie de cultură trebuie să se adreseze tuturor categoriilor de public, inclusiv copiilor instituţionalizaţi.
Echipa de proiect a fost formată din: Andrea Deák-manager de proiect, Cristina Ioana Felea-asistent manager proiect, Eugenia Filip-coordonator ateliere, Laura Dănilă-coordonator ateliere,Adela Kov ács-specialist istorie-arheologie,Mária Magdolna Csutka -specialist DGASPC Covasna, Bărzoiu Hrisia- economist.
Iată câteva din impresii le p articipanţilor :
Mie mi-a plăcut în muzeu că am văzut multe lucruri vechi şi că am pictat. (Sanyi)
Mie mi-a plăcut totul foarte mult! Pentru mine toate mi-au plăcut! (Casika)
Mie mi-a plăcut foarte mult că am putut să facem din lut farfurii! (P. Georgyana)
Mie mi-a plăcut tot! (Balo Sandor)
Mi-a plăcut foarte mult muzeul (Balo Beata Ibolya)
A fost foarte frumos şi mi-a plăcut foarte mult (Majlat Renata)
Vă mulţumim frumos pentru şansa de a veni aici. A fost foarte frumos. Vă mulţumim. (Bogati Andrea)
Mi-a plăcut foarte mult şi mulţumesc că mi-aţi oferit această oportunitate. (Tokos Eva)
Vă mulţumim frumos pentru şansa de a (fi) veni aici. (Anna)
Vă mulţumim pentru şansa oferită, de a veni aici şi a vedea această expoziţie frumoasă, şi pentru a confecţiona lucruri atât de frumoase. Ne-a plăcut foarte mult. Vă mulţumim! (Kati)
Mie mi-a plăcut foarte mult prezentarea de aici, lucrul manual etc. Pisti (Barcsa Istvan de la Casa familiala Ilieni).
Limitele acestui proiect depăşesc limitele culturale, trecând în sfera socială, fiind vorba în cazul nostru de incluziune în societate prin intermediul unor activităţi cultural-educative a unui grup ţintă de beneficiari excluşi în mod repetat, intenţionat sau nu, din activităţile culturale ale zonei.
Proiectul promite să devină un eveniment permanent de ajutorare a copiilor din mediul social-defavorizat, precum şi încurajarea autorităţilor publice specializate în protecţia copilului de a stimula programele culturale şi de creaţie, care să vină în sprijinul descoperirii talentelor la copii aflaţi în situaţii de risc.
Anunţurile şi datele privitoare la proiect au fost postate pe site-ul MNCR:
www.mncr.ro şi pe site-urile partenerilor (Ex: cimec.wordpress.ro etc.) dar şi pe Facebook.
Pentru mai multe informaţii vă rugăm să contactaţi Biroul Relaţii Publice şi Marketing al MNCR (muzeograf Deák Andrea, e-mail: deakandrea.mncr@gmail.com şi Cristina Felea,
e-mail: feleacristina@gmail.com) sau vizitaţi site-ul muzeului: www.mncr.ro .
Cu deosebit respect,
Cristina Felea
Muzeograf PR
Biroul Relaţii Publice şi Marketing
Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni