- This event has passed.
Sfântu Gheorghe: proiectul „ DIGITIZAREA CĂRŢILOR VECHI ŞI BIBLIOFILE DE LA PAROHIA ORTODOXĂ I SFÂNTU GHEORGHE”
12 iunie, 2013
Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni anunţă lansarea proiectului „ DIGITIZAREA CĂRŢILOR VECHI ŞI BIBLIOFILE DE LA PAROHIA ORTODOXĂ I SFÂNTU GHEORGHE”.
Proiectul cultural este finanţat de către Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Partenerii muzeului în cadrul proiectului sunt: Asociaţia Cultural Ştiinţifică Carpaţii Răsăriteni, Parohia Ortodoxă Sf. Gheorghe I, Grupul Şcolar Constantin Brâncuşi.
Proiectul pe care îl propunem este legat în primul rând de noile tendinţe europene, prin care se încurajează iniţiativele care pun în valoare digitizarea patrimoniului cultural mobil.
Fondul de carte veche românească este unul vast, cuprinzând peste 700 de volume, care acoperă o paletă cronologică şi culturală largă. În cadrul proiectului cultural echipa îşi propune cercetarea şi digitizarea celor mai valoroase şi reprezentative cărţi liturgice vechi pentru diversele zone de unde acestea au fost colectate, dar şi pentru perioada în care acestea au fost produse (secolele XVII-XVIII).
Valoarea acestui proiect este subliniată prin faptul ca lotul de piese este aproape necunoscut şi excepţional din punctul de vedere al vechimii fondului de carte veche. Acestea suscită o importanţă deosebită şi pentru istoria ecleziastică din sud-estului Transilvaniei. Analiza pe care o propunem este una de tip sistematic, statistic şi bibliografic, cu analogii în cazurile în care se pot determina, precum şi cu identificarea centrelor tipografice. O parte din acest lot de obiecte de cult nu a fost expus niciodată, datorită rarităţii şi valorii lor deosebite, însă prin introducerea lor in mediul online ne dorim să le facem accesibile publicului larg dar şi specialiştilor din ţară şi străinătate.
Trebuie să avem în vedere faptul că în general ne confruntăm cu un număr redus de specialişti în domeniul muzeologiei, care să cunoască procedurile legate de managementul patrimoniului ecleziastic mobil, şi care să efectueze toate activităţile pe care le impune digitizarea, astfel încât colaborarea muzeu-parohie reprezintă o bună soluţie.
Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni va contribui, prin implicarea specialiştilor săi, în inventarierea, identificarea, fotografierea şi realizarea unei baze de date a acestor cărţi, unele aflate într-o stare de conservare destul de precară.
Proiectul îşi propune să aibă şi un caracter didactic, prin implicarea în unele activităţi a unor grupuri de elevi, voluntari din cadrul şcolilor covăsnene, cu scopul de a conştientiza valoarea inestimabilă a acestor piese.
Astfel, miercuri, 12 iunie, s-a desfăşurat o primă întâlnire cu elevi de la Grupul Şcolar Constantin Brâncuşi, care au asistat la o prezentare a proiectului, au aflat ce înseamnă studiul cărţilor vechi, procedura de studiu pentru astfel de obiecte, metode de protecţie, procedurile de conservare etc. Întâlnirea a avut loc la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe.
Echipa de proiect este formată din: Adela Kovacs – manager de proiect, Sebastian Pârvu – asistent manager, Cristina Felea – muzeograf; Ana Dobreanu – cercetător; Eugenia Filip –conservator, Florin Herţeg – fotograf, Marius Dănilă – informatician, Maria Munteanu-economist, Domnica Stoenescu – achiziţii.
Prin intermediul acestui proiect, atât Parohia Ortodoxă I Sfântu Gheorghe, cât şi Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, doresc alinierea la noul mod de prezentare a colecţiilor de carte veche. Digitizarea cărţilor vechi româneşti în general şi a celor liturgice în special, reprezintă o prioritate în cadrul activităţilor de valorificare a patrimoniului din colecţia Parohiei Ortodoxe Sf. Gheorghe I, în primul rând datorită bogăţiei culturale pe care o reprezintă.
Pentru mai multe informaţii vă rugăm să contactaţi Biroul Relaţii Publice al MNCR (Cristina Ioana Felea, e-mail: feleacristina@gmail.com) sau vizitaţi site-ul muzeului: www.mncr.ro.
Cristina Ioana Felea
Muzeograf PR
Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni