Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Sibiu: 3-5 decembrie 2010, Festivalul National al Datinilor şi Obiceiurilor

3 decembrie, 2010 - 5 decembrie, 2010

Muzeul ASTRA organizeaza, in perioada 3-5 decembrie 2010, Festivalul National al Datinilor şi Obiceiurilor, eveniment ajuns la cea de-a IV-a ediţie. In cadrul festivalului vor avea loc spectacole de datini sustinute de catre ansambluri din Alba, Bacau, Botosani, Ialomita si Hunedoara, dar si vernisajul expozitiei „Nasterea Domnului. Obiceiuri de Craciun din Carintia”.

In data de 1 decembrie, toate categoriile de public vor putea vizita gratuit unitatile Complexului National Muzeal ASTRA.

Autospecială de pompieri pentru Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA a primit recent o autospecială de pompieri cu apă şi spumă, de la Inspectoratul pentru Situaţii de urgenţă Sibiu, cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu.

De mare necesitate pentru Muzeul în aer liber, autospeciala este mult mai performantă decât cea de care dispunea deja Complexul Naţional Muzeal ASTRA. Ea va deservi exclusiv muzeul, fiind folosită de către Formaţia civilă de pompieri din cadrul instituţiei.

Maşina a putut fi transferată în urma înnoirii parcului auto al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu. Dată fiind valoarea patrimoniului din Dumbrava Sibiului, vulnerabil în caz de incendiu, şi suprafaţa mare pe care o acoperă Muzeul în aer liber şi care trebuie să fie protejată prin resurse proprii, autospeciala primită reprezintă un important factor de siguranţă.

Biroul de presă al C.N.M. ASTRA

 

Colindă, colindă din străbuni…

Festivalul Naţional al Datinilor şi Obiceiurilor, ediţia a IV-a. Datini şi obiceiuri de iarnă, Sibiu, 3 – 5 decembrie 2010

Şi în acest an, Complexul Naţional Muzeal ASTRA prin Festivalul Naţional al Datinilor şi Obiceiurilor, ediţia a IV-a. Datini şi obiceiuri de iarnă întâmpină sărbătorile de iarnă cum se cuvine În 3, 4 şi 5 decembrie 2010, colindători de toate vârstele din întreaga ţară vor vesti Naşterea Domnului şi vor garanta începerea Noului An sub auspicii bune.

 

Sub genericul „datini şi obiceiuri de iarnă” muzeul organizează diverse manifestări, dedicate tuturor categoriilor de public: vernisări de expoziţii (icoane pictate pe sticlă” obiceiuri din Carintia), concerte de colinde, reiterări de obiceiuri specifice acestei perioade (capra sau turca) din diferite zone ale ţării: Alba, Bacău, Botoşani, Hunedoara, Neamţ, Ialomiţa, Sălaj.

Astfel,vineri, 3 decembrie , începând cu orele 12 va avea loc vernisajul expoziţiei de icoane pe sticlă „Chipuri de sfinţi” (Casa Hermes, Piaţa Mică, nr.11). Acest eveniment va fi completat de un minirecital de colinde susţinut de copii cu dizabilităţi de la Şcolile speciale din judeţul Sibiu- dedicat Zilei internaţionale a persoanelor cu dizabilităţi.

Sâmbătă, 4 decembrie de la orele 16, la Casa Artelor, Piaţa Mică, nr. 21 va fi vernisată expoziţia „Naşterea Domnului. Obiceiuri de Crăciun din Carintia” în cadrul căreia Quintetul grupului vocal bărbătesc din Strassburg va susţine un recital de colinde.

Tot sâmbătă, 4 decembrie, între orele 1700– 2100 vor fi puse în scenă în Piaţa Mare, în cadrul Târgului de Crăciun, spectacole de datini şi obiceiuri de iarnă susţinute de grupuri folclorice provenind din întreaga ţară:

– Ansamblul La porţile neamului din Palanca, judeţul Bacău, instr. Florin şi Liliana Atomulesei

– Grupul tradiţional Spicul din Luciu şi Grupul tradiţional Credinţa din Cocora, judeţul Ialomiţa, instr. Elena Gârbacea

– Ansamblul din Răduleşti, judeţul Hunedoara, instr. George Munteanu

– Grupul folcloric Cergău, Cergău, judeţul Alba, instr. Aldea Lenuţa

Căiuţii albaştri din Fliticeni şi Balada din Botoşani, maistru coregraf Mihai Fetiuc, judeţul Botoşani

– Ansamblul Obiceiuri şi tradiţii populare Drumul Baltagului, instr. Ionel Lămâie, Borca, judeţul Neamţ

– Rapsodul popular Ileana Graţiana Pop, Ciumărna, comuna Românaşi, judeţul Sălaj

Duminică, 5 decembrie, Complexul Naţional Muzeal ASTRA Sibiu, alături de grupuri păstrătoare de tradiţii din judeţele Bacău, Botoşani şi Neamţ vor colinda comunitatea de la Noul Român, prilej de a redescoperi frumuseţile Centrului Cultural-Memorial Doctor Gheorghe Telea Bologa.

Pe toată durata Târgului de Crăciun, Muzeul ASTRA prin amabilitatea organizatorilor, va comercializa la unul dintre standuri, produse de sezon (tradiţionale şi de inspiraţie tradiţională), prin Galeriile de Artă Populară.

Vă invităm să vă cuminecaţi cu atmosfera caldă a acestor evenimente, locuri şi oameni, primenindu-vă, astfel, pentru Sfintele Sărbători şi Noul An.

Aceste evenimentele sunt integrate în Zilele Asociaţiunii, Bibliotecii şi Complexului Naţional Muzeal ASTRA (15 noiembrie – 17 decembrie 2010)

Program

Vineri, 3 decembrie 2010

  • Casa Hermes, Piaţa Mică Nr. 11

orele 1200: vernisajul expoziţiei de icoane pe sticlă „Chipuri de sfinţi”

orele 1245: minirecital de colinde susţinut de copii cu dizabilităţi de la Şcolile speciale din judeţul Sibiu- dedicat Zilei internaţionale a persoanelor cu dizabilităţi

10- 14: stand cu obiecte realizate de tineri cu dizabilităţi din ţară

Sâmbătă, 4 decembrie 2010

  • Casa Artelor, Piaţa Mică Nr. 21

orele 1600: vernisajul Expoziţiei „Naşterea Domnului. Obiceiuri de Crăciun din Carintia”.

Recital de colinde susţinut de Quintetul grupului vocal bărbătesc din Strassburg

  • Piaţa Mare (scena Târgului de Crăciun)

orele 1700– 2100: Festivalul Naţional al Datinilor şi Obiceiurilor, ediţia a IV-a. Datini şi obiceiuri de iarnă

Duminică, 5 decembrie 2010

  • Noul Român, Biserica Ortodoxă „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” şi Centrul Cultural Memorial „Dr. Gheorghe Telea Bologa”

orele 1130 – 1400: Festivalul Naţional al Datinilor şi Obiceiurilor, ediţia a IV-a. Datini şi obiceiuri de iarnă

Detalii

Începe:
3 decembrie, 2010
Se termină:
5 decembrie, 2010
Categorii Eveniment:
, ,
Etichete Eveniment:
, ,

Organizator

Complexul Național Muzeal ASTRA – Sibiu
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Complexul Național Muzeal „ASTRA” – Sibiu
Piaţa Mică nr. 11 - 12
Sibiu, Sibiu 550182 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare