- This event has passed.
Sibiu: animații culturale și scenarii de reconstituire istorică, ilustrative pentru memoria Primului Război Mondial
7 octombrie, 2018
Țăranul român de la Război la Unire continuă mâine la Muzeul ASTRA!
Oferta cultural-turistică pe care Muzeul ASTRA a pregătit-o pentru anul acesta continuă cu evenimentele desfășurate în cadrul Proiectului Țăranul român de la Război la Unire. În Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului vor avea loc mâine, duminică, 07.10.2018, animații culturale și scenarii de reconstituire istorică, ilustrative pentru memoria Primului Război Mondial, și pentru cadrul general al Proiectului României Centenare.
Vom avea de a face cu scenariile de reconstituire istorică, tradițiile din viața țăranului chemat la oaste. Atelierele culinare și spectacolul folcloric ce se vor desfășura în Muzeul ASTRA vor aduce în prim plan aspectele esențiale din traiul cotidian al țăranului român, confruntat cu drama Marelui Război. Vorbim despre ritualuri arhaice avându-l ca personaj central pe țăranul chemat la cătănie, momente de repaus ale combatanților și de pregătire a hranei la bucătăria de campanie. Se vor organiza și ateliere de pregătire a tranșeelor și a zonelor de luptă cu echipamente și materiale de recuzită specifice, destinate ilustrării acțiunilor de front.
Marele Război se va regăsi și în secvențele de pregătire a familiilor și a gospodăriilor aflate pe linia frontului, ilustrându-se scenarii cu încartiruire de trupe. Animațiile culturale sunt organizate de Muzeul ASTRA în parteneriat cu Academia Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu din Sibiu, (incluzând Muzica Militară a Academiei Forțelor Terestre), cu participarea soliștilor: Răzvan Năstăsescu; Ovidiu Homorodean, Cosmin Verde, Ion Chiș, Călin Hăndăbuț și Sebastian Stan, a membrilor Ansamblului Veteranii Junii Sibiului și a Ansamblului Folcloric Ceata Junilor din Sibiu.
Țăranul român de la Război la Unire este o inițiativă derulată prin Programul Centenar, finanțată de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Departamentul Identitate Națională – România Centenară.
Programul animațiilor și scenariilor în data de 7 octombrie 2018
Ora 14.00;
1. Scenariul plecării țăranului pe front:
Locații:
– Secvențe folclorice ilustrând cântece de cătănie, jocul la șură și reconstituirea Ritualului cămeșii celui plecat pe front, cu participarea pr. Prof. Constantin Necula, toate acestea desfășurate în Gospodăriile din Sectorul Lemn: Călinești-Berbești, Hodac, Straja, Stolojani, Obârșa-dogar.
Participă soliștii: Răzvan Năstăsescu, Ovidiu Homorodean, Cosmin Verde, Ion Chiș, Călin Hăndăbuț și Sebastian Stan, membrii Ansamblului Veteranii Junii Sibiului; membrii Ansamblului Ceata Junilor.
2. Reconstituiri istorice și ateliere ilustrative pentru viața țăranului-soldat pe front/ateliere culinare, ora 14.00
Locații:
– Zona de tranșee din proximitatea Gospodăriei din Nereju; zona corturilor- Gospodăria Poiana Perișani;
– Ateliere de amenajare a spațiilor de luptă, organizarea postului de mitralieră, a locațiilor de tragere, secvențe de instrucție în zona tranșeelor din proximitatea Gospodăriei Nereju; ilustrarea vieții cotidiene a țăranilor-soldați în tranșee;
– Secvențe cu Muzica militară a Academiei Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu, Sibiu, aleea Sector Lemn, cu deplasare la finalul scenariilor spre concertul de la Scena de pe lac;
– Ateliere de campare a soldaților într-o gospodărie țărănească din spatele frontului: pregătirea echipamentelor de luptă, scenarii cu soldații în repaus; povestea scrisorilor către cei de acasă, Gospodăria din Nereju;
– Scenarii ce ilustrează importanța spitalului de campanie (cortul medical) din timpul războiului, în proximitatea Gospodăriei Poiana Perișani;
– Scenariul cu jandarmul rural, pe aleea Sector Lemn;
– Scenarii de luptă pe zona de interacțiune a Sectorului Lemn;
3. Ateliere culinare, începând cu ora 12.00
Hrana soldatului – reconstituiri ale alimentației de front din Primul Război Mondial, Gospodăria din Nereju,
Mâncare de fasole la cazan; Hrană rece din ranița soldatului;
Mâncăruri din satele Primului Război Mondial – hrana țăranului acum 100 de ani
Târgul de Țară,
Borș de cartofi cu orez și mâncare de mazăre cu afumătură;
4. Spectacolul Folcloric – Scena de pe lac, ora 16.00;
Soliști: Răzvan Năstăsescu; Ovidiu Homorodean; Cosmin Verde; Ion Chiș; Călin Hăndăbuț și Sebastian Stan
Alături de membrii Ansamblului Veteranii Junii Sibiului și membrii Ansamblului Ceata Junilor. Muzica Militară a Academiei Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu, Sibiu.
Vă așteptăm pe la noi!