Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Sibiu: Ceai. La samovar. Duminică, 27 noiembrie 2022. Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

27 noiembrie, 2022

Ceai. La samovar
🗓Duminică, 27 noiembrie 2022
⌚Orele 11-15 📍 Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului/ Gospodăria de pescar lipovean, Mahmudia, județul Tulcea
💭Vă provocăm la un exercițiu de imaginație:
Se apropie ora cinci seara. Chiar dacă e încă toamnă în calendar, e foarte frig și se pregătește să ningă. Ai pus lemne în soba cu lijancă și tragi puțin jăraticul cu dârgul. Samovarul e pus în funcțiune. Pui apă în recipientul ce stă mereu la loc de cinste pe masă, în camera bună. Dintr-o pungă de hârtie iei câteva frunze de mentă și le lași la infuzat. Lângă samovar aduci serviciul cu ceainic și ceșcuțe dedicate ritualului ceaiului. Pe o farfurioară, pregătești câteva cuburi de zahăr. Pui lângă și un castron de sticlă cu gem de smochine și câteva lingurițe. În cameră a început să miroasă îmbietor a mentă. Te uiți pe geam. Vecinii se apropie. Viața satului se va dezbate în curând aici ca în fiecare seară de sâmbătă. Abia aștepți. Momentul ceaiului a sosit! 🫖
ℹ ,,Ceai. La samovar.”este un eveniment cu scop de socializare între vizitatori și muzeografii muzeului. La Gospodăria de pescar din Mahmudia, monument expus în Muzeul în aer liber, va fi servit ceai făcut din menta recoltată în timpul cercetărilor de teren organizate anul acesta de Muzeul ASTRA în Delta Dunării. Cu alte cuvinte, va fi recreat momentul arhaic al ceaiului băut de pescari ca pe vremuri, lângă o întindere de apă, dintr-un samovar făurit în Deltă.
Samovarul este un vas tradițional în care se fierbea apa pentru ceai, fiind un obiect cu o puternică rezonanţă pentru lipovenii din Dobrogea şi nu numai. Samovarul era un obiect foarte de preț, fiind primit într-un moment foarte important din viața oamenilor, de regulă ca dar de nuntă, și întotdeauna avea un loc de cinste pe masa din camera bună a lipoveanului. Era un element de socializare, pentru că în jurul lui se strângeau oamenii și stăteau la povești. Ceaiul concentrat se toarnă în ceșcuțe sau pahare, se adaugă apă fierbinte de la samovar, în funcție de cât de concentrat dorim să îl servim. Ceaiul este îndulcit cu miere sau zahăr cubic. De regulă, ceaiul la samovar era servit de către fata cea mare din casă sau de către gazdă și cu farfurioară cu dulceață.
În caz de vreme nefavorabilă, atelierul se amână.
✔Atelierele au loc în cadrul programului Comunități în Muzeul ASTRA. Sărbătoarea Deltei, ediția a VI-a.

Organizer

Complexul Național Muzeal ASTRA – Sibiu
View Organizer Website

Venue

Muzeul Civilizației Populare Tradiționale Astra din Pădurea Dumbrava
Str. Pădurea Dumbrava (Calea Răşinari) nr. 16
Sibiu, Sibiu 550399 Romania
+ Google Map
View Venue Website