Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Sibiu: Conferinţă despre indienii guarani

20 iunie, 2008

Indienii Guaraní şi primii germani din provincia Misiones la Sibiu

„Guaraní sunt străvechii şi adevăraţii stăpâni ai acestor pământuri. Cunoştinţele, obiceiurile şi felul lor de a fi s-au schimbat foarte lent după sosirea europenilor, păstrând încă multe din ceea ce îi caracterizează şi îi diferenţiază.” (prof. Bernardo Frederico Neumann)

Despre aceşti indieni ai provinciei Misiones din Argentina, dar şi despre primii germani ajunşi aici, puteţi afla mai multe din prezentările susţinute, vineri, 20 iunie 2008, începând cu ora 1300 la Casa Artelor, de către Bernardo Neumann.

Profesor de desen şi pictură în cadrul unor diverse instituţii de cultură din Argentina şi Paraguay, Bernardo Neumann, se află la cea de-a doua colaborare cu Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder”. În anul 2004 acesta a fost prezent şi cu o expoziţie de pictură, una dintre cele peste 100 de ocazii, în care a fost prezent, în expoziţii individuale şi de grup, naţionale şi internaţionale susţinând cu aceste prilejuri şi numeroase conferinţe despre populaţia guaraní.

Scopul prezentării organizate de Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder” este acela de a aduce mai aproape de publicul din România, provincii îndepărtate, dar atât de spectaculoase prin modul lor de viaţă simplu, şi de a promova în conştiinţa tuturor diversitatea culturală şi respectul faţă de ceea ce este diferit.

Tot în cadrul acestui eveniment aveţi şi posibilitatea de a revedea exponatele de artizanat guaraní, donate prin intermediul profesorului argentinian, de către Direcţia pentru Artizanat Guaraní din cadrul Direcţiei pentru Cultură a Provincieie Misones, în anul 2004.

Coşuleţe împletite din trestie sau răchită, viu colorate cu pigmenţi naturali, obiecte de podoabă şi miniaturi sculptate în lemn, reprezentând animale, toate încearcă să redea o lume şi, mai mult, o viziune asupra lumii a unei populaţii care trăieşte, dinainte de colonizare, pe întreg continentul sud american.

Conferinţa va fi însoţită de muzică şi o expoziţie de fotografii prezentând indienii guaraní şi habitatul lor, donate de Claudio Mamin, fotoreporter la ziarul El Territorio din Posada şi colaborator din partea provinciei Misiones la cotidianul Clarin.

Claudio Mamin a fost recompensat în anul 2002 cu menţiunea pentru angajarea în promovarea unei societăţi bazate pe egalitate şi respect faţă de diferenţe, pentru expoziţia itinerantă „Guaraní-i dincolo de lentila jurnalistică”.

Alexandra Todoran

Muzeograf

Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder”

Informaţii suplimentare despre Guaraní

Provincia Argentiniană Misiones face parte dintr-un teritoriu vechi, privilegiat prin istoria creştinării iezuito-guaranítice. Este o regiune cu păduri înalte şi o floră şi faună bogată (peste 2000 de feluri de plante, 400 de specii de păsări şi 100 de mamifere).

Zona este străbătută de râurile Paraná şi Uruguay, iar Iguazú, cu cascadele sale, formează peisaje superbe.

Misiones este totodată şi zona de aşezare a populaţiilor indigene de etnie guaraní. Populaţia predominantă aparţine grupării mbya, care continuă să trăiască la munte, dar care nu a putut scăpa de influenţele externe (aculturaţie), ceea ce i-a generat mari probleme de sănătate, de alimentaţie şi sociale.

Vreo 5000 de paysanos – „oameni ai locului” – cum le place să se autodenumească, trăiesc în aproximativ 50 de comunităţi tribale, răspândite în toată provincia.

Tekoha (spaţiul în care se vorbeşte limba guaraní), deţine ca autorităţi o căpetenie (şef de trib), un sfat al bătrânilor – care sugerează căpeteniilor ce trebuie făcut în cazul unor probleme delicate – şi un lider religios (şaman), preocupat de relaţia cu zeii guaraní legaţi de elementele naturale: soarele, luna, pământul ş.a.

Din cauza obiceiului ancestral de a se muta dintr-un loc într-altul (sunt sedentari, dar cultura lor se bazează pe vânătoare, pescuit şi cules), este foarte dificil să se întocmească statistici privind numărul de locuitori, deoarece continuă să apară mici aşezări în locurile cele mai îndepărtate ale acestei regiuni marcate de pădurea subtropicală.

Problema cu care se confruntă actualmente este constanta dispariţie a pădurii şi a resurselor care constituie baza lor alimentară. Cunosc habitatul speciilor şi vânează şi pescuiesc exclusiv pentru a se hrăni. Nu sunt prădători şi au conştiinţa înnăscută a păstrării speciilor pentru generaţiile viitoare. Expulzarea din nişa lor culturală este o cauză a pierderii poziţiei de stăpâni pe comportamentele de cultivare a pământului, ceea ce a dus la actuala dependenţă de alimentele provenind din asistenţa statală.

Detalii

Dată:
20 iunie, 2008
Categorie Eveniment:
Etichete Eveniment:
, , , , , ,

Organizator

Complexul Național Muzeal ASTRA – Sibiu
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder” – Complexul Național Muzeal „ASTRA” – Sibiu
Piaţa Mică nr. 11
Sibiu, Sibiu 550182 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare