Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Sibiu: Deschiderea Sezonului Estival în Muzeul în aer liber

19 aprilie, 2009

Deschiderea, în data de 19 aprilie, a noului sezon estival în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului coincide, în mod fericit, cu vernisarea a două noi monumente: Teascul săsesc din Vesăud, județul Sibiu și Teascul cu pene, pentru ulei din semințe de in, transferat din localitatea Cristian, județul Brașov. Teascul din Vesăud completează sectorul pomicol, alăturându-se Complexului de la Roșia. Este un teasc de tradiție romană, anterior celui executat industrial.
Teascul din Cristian provine din tradiția românească, anterioară colonizării săsești, ceea ce demonstrează că sașii au adoptat, spre utilizare, un teasc local.
În perioada de după sărbătorile de Paște, vor putea fi surprinse aspecte din reconstrucția, în cadrul muzeului, a câtorva monumente noi, multe dintre ele fiind deja în faza de finisare: Gospodăria de la Bălănești (Gorj), două cămări din localitatea Pistești (Gorj), anexele Gospodăriei de la Vlădești (Vâlcea) și Biserica de lemn din Comănești (Gorj).
La începerea noului sezon estival, le propunem vizitatorilor și o expoziție temporară de conservare-restaurare, care surprinde povestea fascinantă a călătoriei monumentelor tradiționale din localitățile de proveniență în Muzeul în aer liber, aventura demontării fiecărei părți a construcțiilor, a transportului, a restaurării elementelor deteriorate și a reclădirii unor monumente extraordinare. Expoziția va putea fi vizitată în Pavilionul de la Intrarea Principală în Muzeul în aer liber.
Ca în fiecare an, în această perioadă sunt redeschise o parte din interioarele monumentelor arhitecturale. Astfel, vor putea fi vizitate 25 de interioare, dintre care se remarcă Gospodăriile din Colți, Găleșoaia, Poiana Sibiului și Tilișca, precum și Biserica din Dretea.
Bineînțeles, deschiderea noului sezon estival include și Slujba de Înviere, la Biserica din Bezded, începând cu ora 24,00. Cei care vor alege să petreacă noaptea de Înviere în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului se vor bucura, pe lângă atmosfera de excepție oferită de satul tradițional, și de obișnuitele cănițe de lut lucrate de meșterul Petru Borza din Obârșa Hunedoarei. Accesul către biserică este liber de orice taxe şi se va face pe poarta principală şi pe Aleea Elevilor care, cu sprijinul S.C. Electrica, va fi şi iluminată începând cu ora 20,30.


Galeriile de artă populară – oferta de Paște
Galeriile de artă populară oferă spre vânzare, în perioada sărbătorilor pascale, produse specifice, realizate de meșteri populari, colaboratori de tradiție ai Muzeului ASTRA. La mare căutare în aceste zile, ouăle încondeiate se găsesc, în cadrul Galeriilor din centrul Sibiului (Piața Mică, nr. 21) și din Muzeul în aer liber, într-o gamă variată, de la ouăle de găină la cele de rață, gâscă sau chiar de struț, cu prețuri cuprinse între 6 și 300 de lei. Cele mai multe ouă încondeiate sunt realizate de meșteri populari din zona Bucovina, dar sunt și din alte zone (Buzău, de exemplu).
Icoanele – pe lemn și pe sticlă – surprind scenele simbolice ale Patimilor Mântuitorului. Cea mai căutată icoană, în această perioadă, este cea cunoscută sub de numirea ”Maica Jalnică”, surprinzând scena răstignirii, cu Maica Domnului plângându-și fiul. Prețurile icoanelor variază între 40 și 500 de lei.
În zilele premergătoare sărbătorii pascale mai sunt căutate coșulețele cu flori, realizate din foi de pănuși, păpușile tradiționale, miniaturile, diverse obiecte sculptate, cruci de mână, pristornițe, troițe etc.
Ovidiu Baron
Sef Serviciu Marketing-PR
Complexul National Muzeal „Astra”
Sibiu, Piata Mica Nr. 11
Tel. 0721 496 673
http://www.muzeulastra.ro
http://www.muzeulastra.com
http://www.muzeulinaerliber.ro
http://mjurnal.blogspot.com

Details

Date:
19 aprilie, 2009
Event Category:
Event Tags:
, ,

Organizer

Complexul Național Muzeal ASTRA – Sibiu
View Organizer Website

Venue

Complexul Național Muzeal „ASTRA” – Sibiu
Piaţa Mică nr. 11 - 12
Sibiu, Sibiu 550182 Romania
+ Google Map
View Venue Website