Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Sibiu: expoziţia Culorile Africii, joi, 5 mai 2011, la ora 13.00, la Muzeul de Etnografie Universală “Franz Binder”

5 May, 2011 - 10 July, 2011

Joi, 5 mai 2011, la ora 13.00, la Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder” din Sibiu, Piaţa Mică, nr. 11, va avea loc deschiderea expoziţiei Culorile Africii.

În expoziţie vor fi prezentate 71 de artefacte şi 24 de imagini, precum şi texte şi hărţi, care vor face cunoscute publicului aspecte semnificative din cultura tradiţională a Africii sub-sahariene, văzute mai ales prin prisma practicilor artistice din această regiune. Vizitatorii vor avea ocazia să vadă o colecţie formată recent la Muzeul „Franz Binder”. Aceasta are la bază o selecţie de piese realizată în anul 2009, când au fost achiziţionate de la Ana Daniela Mayaya cincizeci şi şapte de artefacte provenind din bazinul fluviului Congo: textile bogat decorate şi catifele de Kasai, statuete rituale şi de divinaţie, figurine sculptate, instrumente muzicale, articole de uz cotidian sau decorativ. În vara anului 2010, la acest nucleu s-au adăugat încă şaptezeci de obiecte şi imagini documentare, originare din aceeaşi regiune, pe care colecţionara din Iaşi le-a donat muzeului sibian. În prezent, colecţia conţine piese care reprezintă nouă grupuri etnic-culturale din Africa sub-sahariană, de la est spre vest: bembe, luba, songe, kuba, chokwe, pende, yaka, teke şi kongo, majoritatea locuitori din Republica Democratică Congo (fostul Zair) şi Republica Congo (Congo-Brazzaville). În fotografii se regăsesc imagini din ţările menţionate, precum şi din Camerun.

Trebuie să subliniem caracterul inedit, variat şi complex al acestei noi colecţii: în Muzeul „Franz Binder”, care posedă numeroase artefacte africane, ea vizează o regiune de mare faimă etnografică, stăruitor frecventată de antropologi, muzeografi şi artişti, dar încă prea puţin şi prea parţial reprezentată.

De asemenea, cu ocazia vernisajului expoziţiei Culorile Africii, actriţa Lerida Buchholzer de la Teatrul „Radu Stanca” va susţine un microrecital de poezie din creaţia poetului senegalez Léopold Sédar Senghor.

Deschisă în perioada 5 mai – 10 iulie 2001, expoziţia Culorile Africii, afişul-pliant de prezentare a colecţiei care o însoţeşte şi programul de educaţie muzeală aferent vor oferi celor care trec pragul muzeului o fereastră pasionantă spre cunoaşterea continentului african.

Maria Bozan, şef secţie Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder”

Cu stima,

…….
Ovidiu Baron

Sef Serviciul Marketing, Turism, Pedagogie Muzeala
Complexul National Muzeal ASTRA
Tel: +40 269 21 80 40 Fax: +40 269 21 80 60
Mobil: 0756 085 773
www.muzeulastra.rowww.muzeulastra.com

Details

Start:
5 May, 2011
End:
10 July, 2011
Event Category:
Event Tags:
, ,

Organizer

Complexul Național Muzeal ASTRA – Sibiu
View Organizer Website

Venue

Muzeul de Etnografie Universală “Franz Binder” – Complexul Național Muzeal “ASTRA” – Sibiu
Piaţa Mică nr. 11
Sibiu, Sibiu 550182 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.