Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Sibiu: Expoziţia Moluștele – Martorii Istoriei

25 aprilie, 2018 - 21 septembrie, 2018

Expoziţia: Moluștele – Martorii Istoriei

Locul de desfăşurare: Muzeul de Istorie Naturală, Sala Multimedia

Durata: 25.04 – 21.09.2018

Vernisaj: Miercuri, 25 aprilie, orele 13:00

Curatori: Ana-Maria Păpureanu, Raluca Bugneriu

 

Text oferit de curatorii expoziţiei:

Moluștele (melcii, scoicile, caracatițele, chitonii etc.) sunt aici pe Pământ de aproximativ 540 de milioane de ani. Cochiliile colorate ale melcilor şi formele elegante ale scoicilor au captat atenţia omului încă din cele mai vechi timpuri. În primul rând, ele au fost hrană ca apoi să devină unelte, obiecte religioase, sursă de inspirație artistică iar, în prezent, medicamente, materie primă în diferite domenii științifice și tehnice.

În cadrul expoziției vizitatorul poate admira moluște ale genului Nassa, melc marin, pe care, acum 110.000 de ani, strămoșul omului îl folosea pentru confecționarea primelor podoabe, sau ale genului Pseudodon, scoică pe care acesta scrijelea. Melcii Patella au fost hrană pentru oameni încă din Mezolitic (10.000/8.000 – 5.500 î.e.n.). Cu ghiocul monedă erau cumpărați oameni – un sclav, în Africa, valora 25.000 de astfel de „monede”. Din expoziție nu lipsește podoaba lumii antice europene sau midia cu țepi, Spondylus.

Piesele etalate fac parte din colecţiile malacologice ale Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu, care numără 515.220 piese. Timp de peste 160 ani, aceste colecţii au cunoscut o creştere continuă, pe de o parte, ca rezultat al muncii de colecţionare şi cercetare depusă de către membrii de frunte ai Societăţii Ardelene de Ştiinţe Naturale din Sibiu (Siebenbürgischer Verein für Naturwissenschaften zu Hermannstadt), societatea fondatoare a acestui muzeu, pe de altă parte, prin donarea sau achiziţionarea unor colecţii particulare cu o valoare ştiinţifică deosebită.

Detalii

Începe:
25 aprilie, 2018
Se termină:
21 septembrie, 2018
Categorie Eveniment:

Organizator

Muzeul Național Brukenthal – Sibiu
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul de Istorie Naturală Sibiu – Muzeul Național Brukenthal
Str. Cetății nr. 2
Sibiu, Sibiu 550160 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare