Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Sibiu: Expoziția Salvador Dali – Divina Commedia

15 iunie @ 19:48 EET

Microsoft Word - Agerpress

Expoziția: Salvador Dali – Divina Commedia

Locul de desfăşurare: Palatul Brukenthal, etajul I

Durata: 15.07 – 15.09.2014

Curatori: Dr. Maria Ordeanu (Muzeul Național Brukenthal), Thomas Emmerling (Euro Art Luxemburg)

Parteneri: Agenţia Naţională de Presă Agerpres, Radio Vocea Evangheliei, Tribuna, Şapte Seri, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu

10182946

Text oferit de Maria Ordeanu, curatorul expoziției din partea MNB:

Salvador Dalí (1904-1989) este considerat unul dintre artiştii emblematici ai secolului XX. Dalí a posedat un extraordinar simţ analitic, asimilând în creaţia sa elemente ale cubismului, futurismului, ale picturii metafizice şi ale suprarealismului. Monumentalitatea compoziţiilor sale şi tehnica desăvârşită derivă din studiul vechilor maeştrii italieni şi spanioli. Viziunea sa asupra lumii şi neîntreruptul său dialog cu sine se proiectează în întreaga sa creaţie.

Dalí a fost ataşat deopotrivă artelor spectacolului şi literelor. Rafinat lector, Dalí a publicat frecvent comentarii asupra unor opere literare şi adesea a proiectat propria sa viziune în ilustraţiile de carte.

10182924

„Divina Comedie”, una din capodoperele literaturii universale, scrisă la începutul veacului XIV, de Dante Alighieri (1265-1321) a stăpânit imaginaţia artistului catalan vreme îndelungată. Între 1951-1960, Salvador Dalí a ilustrat „Divina Comedie”. 100 de acuarele interpretau versurile poetului florentin, grupate în cele trei cicluri: Infernul, Purgatoriul şi Paradisul.

Dalí s-a identificat cu Dante, însoţindu-l imaginar în lumea umbrelor, aşa cum Dante însuşi a parcurs cercurile Infernului şi ale Purgatoriului călăuzit de poetul latin Virgil. În Purgatoriu, Dante o reîntâlneşte pe iubita sa Beatrice, ce urma să le călăuzească paşii spre Paradis. Dalí asocia figura luminoasă a lui Beatrice cu iubita sa Gala. După propria sa mărturisire, după ce a parcurs împreună cu Dante tărâmurile terifiante ale Infernului şi ale Purgatoriului, Dalí a simţit că se apropie de lumea celestă a îngerilor.

10182954

Menite iniţial să ilustreze o ediţie a „Divinei Comedii” proiectată de guvernul italian pentru omagierea a 700 de ani de la naşterea lui Dante, ilustraţiile lui Dalí au fost gravate de Raymond Jacquet şi Jean Taricco, apoi editate de Joseph Forét şi Jean Estrade la editura „Les Heures Claires” din Paris, între anii 1960-1963.

Un demers spiritual profund este magistral transpus tehnic, sub coordonarea directă a lui Salvador Dalí. Fiecare din cele 100 de acuarele au fost gravate în lemn şi imprimate în culori prin suprapunere, cu câte 30-35 de blocuri.

Expoziţia organizată în sălile galeriei de artă europeană ale Muzeului Naţional Brukenthal include cele 100 de gravuri după acuarelele lui Dalí şi 21 de gravuri care ilustrează procesul tehnic al descompunerii blocurilor de culoare şi imprimarea progresivă, până la obţinerea imaginii finite, autorizate de artist.

Gravurile ce ilustrează „Divina Comedie” provin din colecţia Dr. Heinz Ess şi sunt expuse pentru prima dată la Sibiu cu concursul Euro Art Luxemburg.

„Divina Comedie” ilustrată de Dalí rămâne un reper al artei secolului XX, nedepăşit până în prezent.

Details

Date:
15 iunie, 2024
Time:
19:48 EET
Event Category:
Event Tags:
, ,