Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Sibiu: MATEI BEJENARU/ PROIECTE 2008 – 2010

1 April, 2011 - 1 May, 2011

MATEI BEJENARU/ PROIECTE 2008 – 2010

1 aprilie – 1 mai 2011

Vernisaj, vineri, 1 aprilie, orele 17.00

Sibiu, str. Tribunei, nr.6

Orar: marti – duminica, 10.00 – 18.00

La mijlocul anilor ’90, Matei Bejenaru, performer-ul cu ochii si gura astupate a adoptat tehnic si metodic vizualitatea. Folosindu-se de propria persoana, de memorie, de istorii personale si oralitate, Bejenaru nu separa arta de viata si de societate. Natura fizica si in acelasi timp personala a proiectelor sale artistice il obliga sa cucereasca stari si spatii, sa devina simultan cu situatia prezentata.

Matei Bejenaru reprezinta o figura emblematica pentru o generatie de artisti romani care s-a lansat in anii ’90, si al caror demers se afla la limita dintre activism cultural si responsabilitate sociala, cu o tendinta expresa spre permanenta si spre modificarea sau imbunatatirea ordinii sociale. Realitatea sociala nu este vazuta ca un fenomen exterior sau ca o baza de studiu. Bejenaru se identifica cu subiectul sau, vrea cu orice pret sa fie autentic, sa inteleaga esenta realului. Pornind de la aceasta formula, artistul a identificat diverse forme de productie pe care le-a corelat cu personaje si locuri reale, transformand munca intr-un simbol, intr-o actiune filosofica de initiere si purificare.

In Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal, Matei Bejenaru va prezenta o selectie de fotografii si lucrari video realizate intre anii 2008 si 2010. Artistul declara ca aceste lucrari „sunt etape din proiectul mai amplu de investigare a formelor de viata si cunoastere pierdute odata cu instaurarea noii ordini politice si economice in Romania ultimelor doua decenii. Proiectele nu sunt evocari romantic-nostalgice ale perioadei comuniste. Dimensiunea lor politica este pusa in balanta cu forme poetice. “

Munca, memorie, miscare este un proiect fotografic de documentare a diferitelor forme ale muncii brute. Artistul prezinta portretele unor profesori navetisti din judetul Iasi, imaginea unor cartiere muncitoresti la 20 de ani dupa caderea comunismului sau portretele unor muncitori romani care lucreaza in strainatate. In filmul Lupta cu inertia este vorba despre povestea unui cenaclu literar din Combinatul de Utilaj Greu din Iasi activ intre anii ’70-’80. Cantece pentru un viitor mai bun este o instalatie video pe 2 canale care prezinta doua performance-uri corale petrecute la Bucuresti in cadrul proiectului THE KNOT  (2010) si la Tate Modern in Londra, in cadrul simpozionului Best Laid Plans (2010).

Deschiderea expozitiei va fi urmata sambata, 2.04.2011 de o discutie informala cu Matei Bejenaru care va incepe la ora 10.00 in spatiul Galeriei de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal.

Matei Bejenaru (n. 1963, Suceava). Traieste si lucreaza la Iasi. In anul 1997, Bejenaru a pus bazele Bienalei Periferic care a functionat pana in 2008. Tot la Iasi a fondat in 2001 asociatia de proiecte culturale Vector, o platforma de intalnire intre teoreticieni si artisti pentru definirea limitelor artei si institutiilor in societatea post-comunista. Dintre ultimele proiecte expozitionale amintim: 2010 – “Best Laid Plans”, The Drawing Room Londra; “Image at work”, INDEX Stockholm si Institutul Cultural Roman din Stockholm;  “Over the counter”, Mucsarnok Museum Budapesta; Bienala de Arta Mediteraneana de laHaifa; 2009 – “Performing the East”, Salzburger Kunstverein; “M3 – Munca, Memorie, Miscare”, Galeria Cupola Iasi; 2008 – “Move On”, Futura Art Center Praga; “Blurrr 6” Performance Festival, Tel Aviv; Taipei Biennial, Taiwan.

Details

Start:
1 April, 2011
End:
1 May, 2011
Event Category:
Event Tags:

Organizer

Muzeul Național Brukenthal – Sibiu
View Organizer Website

Venue

Muzeul de Artă Contemporană – Muzeul Național Brukenthal – Sibiu
Str. Tribunei, Nr. 6
Sibiu, Sibiu Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.