Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Sibiu: Muzeul ASTRA organizează în perioada 4 – 7 august, între orele 10.00 – 13.00, respectiv 14.00 – 18.00, evenimentul ,,Utilitatea lemnului după viață~. Acesta va avea loc în Muzeul în aer liber, la Crângul din Apuseni (*Gospodăria Goești, județul Alba) și cuprinde două ateliere de confecționare a mobilierului arhaic pentru păstrarea hranei (dogărit).

4 August - 7 August

Călătorule, da` viața trece… La noi, însă e cu folos 😉 Așa că merită să știi despre utilitatea lemnului după viață
🗓 Data: 4 – 7 august
⌚ între orele 10.00 – 13.00, respectiv 14.00 – 18.00
📍 Locație: Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Crângul din Apuseni (*Gospodăria Goești, județul Alba)
ℹ️ Muzeul ASTRA organizează în perioada 4 – 7 august, între orele 10.00 – 13.00, respectiv 14.00 – 18.00, evenimentul ,,Utilitatea lemnului după viață~. Acesta va avea loc în Muzeul în aer liber, la Crângul din Apuseni (*Gospodăria Goești, județul Alba) și cuprinde două ateliere de confecționare a mobilierului arhaic pentru păstrarea hranei (dogărit). Atelierele meșteșugărești vor fi susținute de meșterii Nicolae și Rodica Belei, care vin din zona Munților Apuseni (comuna Avram Iancu). Cuplul de dogari a învățat meșteșugul în familie, de două generații încoace. Atelierele meșteșugărești din Muzeul ASTRA vor crea povestea modului în care, odinioară, în satele arhaice din Apuseni se confecționau obiecte cu poveste. Hrana și tot procesul de obținere a acesteia erau strâns legate de obținerea acestor obiecte ( butoaie, ghioabe, castroane, putinici, lăzi pentru păstrarea cerealelor, lăzi pentru făină etc.) care își regăseau utilitatea în bucătăria tradițională. Lemnul folosit pentru lăzi de cereale și făină, butoaie, putini, ciubere era în general de esență tare (fag, frasin, paltin sau gorun), pe când obiectele mai mici lingurile, blidele, furculițele erau confecționate din lemn de esență moale (brad, salcie sau pin). Obiectele sunt frumos decorate cu simboluri florale, geometrice și astrale.
Atelierele de dogărit vor comunica și specificul instrumentarului folosit de meșteri: calul de tras, cuțitoaie, sfredel, fireze, rindele, topoare, etc.
Evenimentul face parte din proiectul ,,Animă ASTRA!”, cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2022.

Details

Start:
4 August
End:
7 August
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/muzeulastrasibiu/posts/1431737193920747

Organizer

Complexul Național Muzeal ASTRA – Sibiu
View Organizer Website

Venue

Muzeul Civilizației Populare Tradiționale Astra din Pădurea Dumbrava
Str. Pădurea Dumbrava (Calea Răşinari) nr. 16
Sibiu, Sibiu 550399 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.