Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Sibiu: Nou monument în aer liber la ASTRA

7 iunie, 2009

Fierăria din Fundu Moldovei, judeţul Suceava – Vernisaj la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

La sfârşitul lui august 2008 o echipă de la Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale „ASTRA” din Dumbrava Sibiului a demontat şi adus la Sibiu fierăria din localitatea bucovineană Fundu Moldovei, fierărie ce vine să îmbogăţească patrimoniul muzeului. Este a treia fierărie din Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale „ASTRA”, după cele de la Măneşti (judeţul Dâmboviţa) şi Poiana Teiului (judeţul Neamţ)

Fierăria lui Ioan Burduhos deservea localităţile de pe o raza de aproximativ 25-30 de kilometri: Fundu Moldovei, Colacu, Botuş, Pojorâta, Sadova, Breaza, Valea Putnei, Câmpulung;

Produsele realizate erau necesare la menţinerea mijloacelor de transport, a mijloacelor de încălzit şi de preparare a hranei întro stare bună de funcţionare. Se lucrau: potcoave de boi, piese pentru car, şine de sanie, scoabe, cuie de gard, reparaţii la plitele sobelor. Atunci când clientul o cerea se puteau face piese de anumite forme şi/sau mărimi pentru întrebuinţări deosebite.

Construcţia a fost realizată de către proprietar cu ajutor din sat în anul 1959 (după cum ne spune şi inscripţia de pe cuptor) şi a funcţionat până la sfârşitul lui 2004. Unelte au fost cumpărate de-a lungul anilor de la târguri (în special din Câmpulung). Fierăria lucra tot timpul anului, perioadele mai aglomerate erau toamna (schimbatul potcoavelor pentru zăpadă, aplicarea şinelor la sănii) şi primăvara (schimbarea potcoavelor, reparaţii la piesele de fier ale carelor). Comenzile ocazionale, de dimensiuni mari, reprezentau o sursă importantă de venit. Lângă construcţia fierăriei se află un dispozitiv („stative”) pentru potcovit boii.

Construcţia este monocelulară (6 X 4 m) cu pereţii din bârne de brad cioplite încheiate în „cheutoare” coadă de rândunică, cu acoperişul realizat din căpriori cu învelitoare din draniţă din brad de 80 cm lungime.

Duminică, 7 iunie 2009 la ora 12, va avea loc vernisajul fierăriei bucovinene în prezenţa familiei fierarului, dar şia prietenilor şi colaboratorilor muzeului.(Streza Marius-Florin)

Reprezentantii CNM ASTRA au participat la Conferinta Europeana a Muzeelor de Etnografie
In perioada 27-28 mai a avut loc in Zagreb, Croatia, intalnirea anuala a membrilor Asociatiei Muzeelor de Etnografie din Europa. Intalnirea a fost gazduita de Muzeul de Etnografie din Zagreb si a avut ca tema cooperarea internationala intre muzeele europene in baza proiectelor aflate in desfasurare sau in perspectiva identificarii de noi parteneri pentru valorificarea oportunitatii reprezentate de fondurile europene pentru programe culturale transnationale.
Muzeul ASTRA a fost reprezentat de catre Elena Ramona Potoroaca, muzeograf, cu prezentarea proiectului „Istroromânii – consolidarea şi permanentizarea valorilor şi tradiţiilor”, proiect declarat câştigător de către Administraţia Fondului Cultural Naţional, si de catre Adriana Avram, coordonator proiecte, cu proiectul „Conservarea si restaurarea patrimoniului cultural din Muzeul in aer liber, Dumbrava Sibiului”, proiect cu finantare prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European. Ambele proiecte au fost dezbatute in cadrul conferintei din punct de vedere al posibilitatilor de cooperare internationala pe care le ofera atat din prisma unor proiecte de cercetare si de valorificare a patrimoniului etnografic mobil, cat si din punct de vedere al colaborarii in cadrul programelor de conservare activa a patrimoniului vernacular in cadrul Muzeului Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA.

CNM ASTRA este un membru activ al retelei muzeelor de etnografie inca de la infiintarea acesteia si participa cu proiecte si specialisti la dezvoltarea activitatilor de conservare si valorificare a patrimoniului cultural, material sau imaterial, din Europa. (Adriana Avram)

Ovidiu Baron
Sef Serviciu Marketing-PR
Complexul National Muzeal „Astra”
Sibiu, Piata Mica Nr. 11
Tel. 0721 496 673
http://www.muzeulastra.ro
http://www.muzeulastra.com
http://www.muzeulinaerliber.ro
http://mjurnal.blogspot.com

Detalii

Dată:
7 iunie, 2009
Categorii Eveniment:
,
Etichete Eveniment:
, ,

Organizator

Complexul Național Muzeal ASTRA – Sibiu
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Complexul Național Muzeal „ASTRA” – Sibiu
Piaţa Mică nr. 11 - 12
Sibiu, Sibiu 550182 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare