Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Sibiu: Unelte şi instrumente tradiţionale la ”Casa Artelor”

18 august, 2008

Complexul Naţional Muzeal „ASTRA” oferă publicului sibian şi turiştilor care, în acest sfârşit de vară, poposesc în oraşul nostru, o expoziţie ce cuprinde o mică parte a patrimoniului tehnic din colecţiile sale şi care încearcă să evidenţieze motivaţia pentru care UNESCO a acordat un premiu internaţional, recunoscând atât importanţa muzeului sibian în cercetarea, salvarea şi valorificarea acestuia, cât şi a felului în care acesta îşi găseşte locul în patrimoniul tehnic universal.
Expoziţia prezintă uneltele şi instalaţiile care au făcut din fiinţa umană, în „urzeala istoriei”, un Homo Faber realizator de civilizaţie. Muzeul vine cu argumentul etnografic al continuităţii prin tradiţie, timp de peste şapte milenii, de utilizare a acestor unelte şi instalaţii găsite până astăzi în gospodăria ţărănească. De aici ele au ajuns valori muzeale, unele de excepţie.
Vizitatorii expoziţiei vor avea prilejul de a descoperi o serie de unelte arhaice, cum ar fi: tiocălia, druga, făcăul, răvarul, ţăstul sau roata de olar „înceată”, dar şi instalaţii tradiţionale ce au folosit energiile umană, animală, hidraulică, eoliană, denumite astăzi energii tradiţionale şi care, trecând prin tradiţia civilizaţiilor antică şi medievală, ce stau la baza civilizaţiei populare, formează patrimoniul tehnic al acestei civilizaţii.
Printre asemenea exponate de excepţie menţionăm: ciutura de la Costeşti, teascul cu pene din Mlăceni, precum şi carul cu şine din bucăţi metalice (provenite din judeţul Vâlcea). Pe lângă alte instalaţii tradiţionale prezentate, completarea cu imagini ale monumentelor din Dumbravă, trimite spre o nouă vizită în acest mare muzeu. O imagine a diplomei însoţitoare a Premiului UNESCO, pune în ax expoziţional întregul patrimoniu tehnic prezentat.
Expoziţia se încheie cu prezentarea activităţii de restaurare şi reconstrucţie de patrimoniu tehnic a Laboratorului de Conservare şi Restaurare, precum şi a  EtnoTehno Parcului, forma originală de valorificare, pentru tineri, a acestui patrimoniu. Expoziţia poate fi vizitată între orele 10-18, la Casa ARTELOR, Piaţa Mică nr. 21.

Valer Deleanu
Muzeul ASTRA

Detalii

Dată:
18 august, 2008
Eveniment Category:
Etichete Eveniment:

Organizator

Complexul Național Muzeal ASTRA – Sibiu
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Complexul Național Muzeal „ASTRA” – Sibiu
Piaţa Mică nr. 11 - 12
Sibiu, Sibiu 550182 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare